Ελλάδα 2.0: Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην εκδήλωση του ΟΕΕ και του ΥπΟικ στη Λαμία | 15.2.2023

Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2023

 

Δελτίο Τύπου

 

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε ενημερωτική εκδήλωση για το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0», στη Λαμία

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε σημερινή εκδήλωση για τις «Ευκαιρίες και Προοπτικές του “Ελλάδα 2.0”», η οποία διοργανώθηκε από το Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας (ΟΕΕ), σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών και την Ειδική Υπηρεσία Συντονισμού Ταμείου Ανάκαμψης (ΕΥΣΤΑ), στη Λαμία:

 

Το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα πολύτιμο αναπτυξιακό εργαλείο.

Οι πόροι του, σε συνδυασμό με άλλες εθνικές πολιτικές και χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούν να συμβάλουν στον αναπροσανατολισμό της ελληνικής οικονομίας προς ένα νέο, σύγχρονο, εξωστρεφές, ανταγωνιστικό, ανθεκτικό, πράσινο, ψηφιακό και κοινωνικά δίκαιο παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο.

Αυτή η ιστορική ευκαιρία δεν πρέπει να περάσει ανεκμετάλλευτη.

Για τον σκοπό αυτό, η Κυβέρνηση έχει εργαστεί σκληρά, έχοντας προετοιμάσει και υλοποιώντας ένα φιλόδοξο Εθνικό Σχέδιο.

Συνολικά, πλέον, οι πόροι που έχουν εισρεύσει στη χώρα μας, από το Ταμείο, υπερβαίνουν τα 11 δισ. ευρώ.

Ενώ, η εκταμίευση αυτών προχωρά με γοργούς ρυθμούς και διαμορφώνεται στα 3,15 δισ. ευρώ, με τα 2,85 δισ. ευρώ να αφορούν το 2022.

Συγκεκριμένα, στο σκέλος των επιδοτήσεων έχουν ενταχθεί, προς το παρόν, 440 έργα, συνολικού προϋπολογισμού 13,7 δισ. ευρώ.

Από αυτά, σημαντικό μέρος κατευθύνεται σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας, μεταξύ αυτών και στην Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

 

Με συγκεκριμένα έργα:

 

1ο. Δημιουργία Ογκολογικής Κλινικής και Εκσυγχρονισμός Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας.

Όπως γνωρίζετε, παρά τις δυσκολίες, το έργο προχωράει.

Το ΤΑΙΠΕΔ, το αμέσως προσεχές διάστημα, θα ξεκινήσει τον σχετικό διαγωνισμό.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 20 εκατ. ευρώ.

 

2ο. Αξιοποίηση της Πανελληνίας Έκθεσης Λαμίας και Αναβάθμιση Αρχαιολογικού χώρου Θερμοπυλών.

Το έργο περιλαμβάνει:

  • Την ανάδειξη του χώρου της Πανελλήνιας Έκθεσης Λαμίας, στη βάση της πρότασης που έχει παρουσιάσει ο Δήμος Λαμιέων,
  • την αποκατάσταση, στερέωση και ανασκαφικό καθαρισμό του ιστορικού Φωκικού τείχους, που αναλαμβάνει το Υπουργείο Πολιτισμού, και
  • Βελτιωτικές παρεμβάσεις ήπιας ανάπλασης που αναλαμβάνει ο Δήμος Λαμιέων.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 21 εκατ. ευρώ.

3ο. Φράγμα στο Μπουγάζι Δομοκού και Αρδευτικό Δίκτυο.

Πρόκειται για έργο που θα άρδευε περίπου 10.000 στρέμματα.

Υπάρχουν κάποια προβλήματα, μεταξύ άλλων με τις αδειοδοτήσεις των τεσσάρων φωτοβολταϊκών πάρκων στη λεκάνη κατάκλισης του νέου φράγματος, εφόσον υλοποιηθεί στην προτεινόμενη θέση της προμελέτης.

Το αρμόδιο Υπουργείο εξετάζει τη βέλτιστη εφικτή λύση, ώστε το επενδυτικό σχέδιο που θα κατατεθεί, να είναι χρηματοοικονομικά βιώσιμο και τεχνικά να καλύπτει το χρονοδιάγραμμα κατασκευής του έργου.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 26,4 εκατ. ευρώ.

 

4οΑναβάθμιση Λιμένα Στυλίδας.

Εγκρίθηκε, στο τέλος του 2021, η περιβαλλοντική μελέτη του έργου «Εκβάθυνση Διαύλου και Λιμενο-λεκάνης και Επέκταση Προβλήτας Λιμένα Στυλίδας», και, τον Σεπτέμβριο του 2022, με Απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, εγκρίθηκε και η οριστική μελέτη του έργου.

Ως Υπουργείο Οικονομικών, είμαστε σε επικοινωνία με τον Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας και το Λιμενικό Ταμείο Φθιώτιδας, ώστε να εντάξουμε το συγκεκριμένο έργο στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 19,6 εκατ. ευρώ.

 

5ο. Βελτίωση των Συνθηκών Οδικής Ασφάλειας στους Δήμους Λαμιέων, Λοκρών και Καμένων Βούρλων.

Οι παρεμβάσεις αφορούν – μεταξύ άλλων – σε αδιαμόρφωτες νησίδες, σε τμηματικές ελλείψεις πεζοδρομίων, κρασπέδων και διαβάσεων, σε τμηματικές ασφαλτοστρώσεις, σε σημάνσεις και στηθαία ασφαλείας, καθώς και την ενίσχυση/επέκταση ηλεκτροφωτισμού.

Ο προϋπολογισμός των 3 έργων είναι 7,8 εκατ. ευρώ.

 

6ο. Μονάδα Ηλιακής ξήρανσης Ιλύος της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στη Δ.Ε.Υ.Α. Λαμίας.

Συγκεκριμένα, προβλέπεται η κατασκευή μονάδας υποδοχής αφυδατωμένης ιλύος, ηλιακά ξηραντήρια, μονάδα αποθήκευσης τελικού προϊόντος, και κτίριο εξυπηρέτησης της μονάδας.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 6 εκατ. ευρώ.

 

7ο. Αναβάθμιση Εγκατάστασης Επεξεργασίας Λυμάτων στον Δήμο Μακρακώμης.

Το αντικείμενο της πράξης περιλαμβάνει την προμήθεια και εγκατάσταση ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, και την κατασκευή των αναγκαίων υποστηρικτικών εργασιών πολιτικού μηχανικού για τη βελτίωση των κτιρίων και δεξαμενών.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 1,7 εκατ. ευρώ.

 

8ο. Αξιοποίηση Παλαιού Δημοτικού Σχολείου Μαρτίνου.

Το έργο αφορά την αξιοποίηση συγκροτήματος διατηρητέου κτιρίου, ως συνεδριακό και επιμορφωτικό χώρο, συμβάλλοντας στην προβολή και ανάπτυξη της περιοχής.

Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 2 εκατ. ευρώ.

 

Αυτά τα 8, σημαντικά έργα, κατανεμημένα σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, καλύπτουν μία ευρύτατη γκάμα έργων, και ξεπερνούν, σε προϋπολογισμό, τα 100 εκατ. ευρώ.

Και σε αυτά πρέπει να προστεθούν οριζόντιες δράσεις, σε όλη την Ελλάδα, που θα ωφελήσουν και την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας.

Με έργα, όπως είναι:

 

9ο. Έργα Βελτίωσης Οδικής Ασφάλειας στο Εθνικό και Επαρχιακό Οδικό Δίκτυο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Με σημαντικές παρεμβάσεις, κατασκευή στηθαίων ασφαλείας, διαγραμμίσεις και εκτεταμένες επισκευές φθορών οδοστρώματος.

Ο προϋπολογισμός του έργου, για όλη την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας, είναι 37,3 εκατ. ευρώ.

 

10ο. Εκσυγχρονισμός των ΚΕΠ.

Όλοι οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας θα εκσυγχρονιστούν.

Ο προϋπολογισμός του έργου, για την ΠΕ Φθιώτιδας, είναι 600.000 ευρώ.

 

11ο. Αύξηση της Εγκατεστημένης Ισχύος σε Υποσταθμούς του ΔΕΔΔΗΕ για Σύνδεση Νέων ΑΠΕ και Δίκτυα Νέων Περιοχών.

Μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται οι Υποσταθμοί της Σπερχειάδας και του Δομοκού, καθώς και έργα ενίσχυσης της ανθεκτικότητας του δικτύου διανομής στους Δήμους Λαμιεών, Λοκρών, Μακρακώμης και Αμφίκλειας – Ελάτειας.

 

12ο. Υλοποίηση Περιφερειακών Κέντρων Επιχειρήσεων Πολιτικής Προστασίας.

Ένα Περιφερειακό Κέντρο, μέσω ΣΔΙΤ, θα υλοποιηθεί στη Στερεά Ελλάδα.

 

13ο. Ανακαίνιση Κτιρίων των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ) για τη Βελτίωση της Ενεργειακής Απόδοσης και της Χωρικής Λειτουργικότητας.

Στη Στερεά Ελλάδα περιλαμβάνονται τα ΕΠΑΣ Λαμίας και Χαλκίδας.

 

14ο. Επανασχεδιασμός Κέντρων Προώθησης Απασχόλησης.

Στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας περιλαμβάνονται τα Κέντρα Λαμίας, Καρπενησίου, Άμφισσας, Χαλκίδας, Λιβαδειάς.

15ο. Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια.

Μέσω του Προγράμματος εξελίσσεται παράλληλος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός, με τον οποίο θεσπίζονται χρήσεις γης, όροι δόμησης, περιοχές προστασίας, περιοχές ανάπτυξης παραγωγικών δραστηριοτήτων, οριοθετήσεις ρεμάτων, περιοχές ειδικών αστικών κινήτρων, και δίκτυα μεταφορών και κατασκευών.

Έχουν ενταχθεί, στον Γ’ Κύκλο των διαγωνισμών, οι περισσότερες Δημοτικές Ενότητες στους Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας.

 

16ο. Πολιτικές για τον Πρωτογενή Τομέα.

Πολιτικές που περιλαμβάνουν:

Α. Τον οικονομικό μετασχηματισμό του γεωργικού τομέα, με δράσεις στην καινοτομία και την πράσινη μετάβαση στη μεταποίηση αγροτικών προϊόντων, τον πράσινο αγροτουρισμό, τον εκσυγχρονισμό του πρωτογενούς τομέα, την αναδιάρθρωση καλλιεργειών και τη γενετική βελτίωση ζώων.

Β. Την ανάπτυξη της υδατοκαλλιέργειας, με την υλοποίηση 8 καθεστώτων ενίσχυσης που θα προωθήσουν την ανάπτυξη του κλάδου.

Γ. Τον ψηφιακό μετασχηματισμό του αγροτικού τομέα και την εξωστρεφή γεωργία.

 

17ο. Ενίσχυση Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Με την προμήθεια και εγκατάσταση διαδραστικών συστημάτων μάθησης, και κατάλληλου λογισμικού δημιουργίας και προβολής ψηφιακών διαδραστικών μαθημάτων.

 

Συνεπώς, από την παράθεση αυτών των στοιχείων, τι συμπεράσματα μπορούμε να εξαγάγουμε;

1ο Συμπέρασμα: Οι πόροι του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας είναι σημαντικοί για την περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας μας.

2ο Συμπέρασμα: Οι πόροι αυτοί κατευθύνονται σε μία ευρύτατη γκάμα ώριμων έργων, και κατανέμονται σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.

3ο Συμπέρασμα: Τα έργα αυτά υλοποιούν οραματικές προτεραιότητες της κάθε γεωγραφικής περιοχής της Ελλάδας και αντιμετωπίζουν προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Η ολοκλήρωσή τους θα ενισχύσει τη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας, θα δημιουργήσει νέες θέσεις απασχόλησης και θα τονώσει την κοινωνική συνοχή.

4ο Συμπέρασμα: Η σημερινή αποτύπωση των έργων είναι το αποτέλεσμα του συνεκτικού κυβερνητικού σχεδίου, της μεθοδικής προετοιμασίας της Ομάδας που συντονίζει την αξιοποίηση των πόρων και της στενής συνεργασίας με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της οικονομίας.

Και τέλος, 5ο, αλλά ιδιαίτερα σημαντικό Συμπέρασμα: Η υλοποίηση των έργων απαιτεί πολλή και σκληρή δουλειά, πιο στενή συνεργασία, πιο σφικτά χρονοδιαγράμματα.

Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο.

Οφείλουμε, όλοι μας, να αναλάβουμε τις ευθύνες μας.

Το οφείλουμε στο σήμερα και το αύριο της πατρίδας μας, το οφείλουμε στις νεότερες γενεές.

2023-02-15 ΔΤ_Ομιλία_Εκδήλωση_για_Ταμείο_Ανάκαμψης_στη_Λαμία

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube