Ο Υπουργός Οικονομικών με ΕΤΑΔ και ΤΑΙΠΕΔ στις Ιαματικές Πηγές της Φθιώτιδας | 2.11.2022

Τετάρτη, 2 Νοεμβρίου 2022

 


Δελτίο Τύπου

Επίσκεψη του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε τουριστικά ακίνητα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, που είναι ενταγμένα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και διαθέτουν ιαματικούς πόρους

 

Βασικός στόχος της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είναι η ανάδειξη και αξιοποίηση του ιαματικού πλούτου της χώρας.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας επισκέφτηκε σήμερα τουριστικά ακίνητα της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδας, που είναι ενταγμένα στο χαρτοφυλάκιο του ΤΑΙΠΕΔ και εντός των οποίων υπάρχουν ιαματικοί πόροι.

Συγκεκριμένα, επισκέφτηκε τις Ιαματικές Πηγές στο Πλατύστομο, στα Λουτρά Υπάτης, στις Θερμοπύλες, στο Camping Κονιαβίτη και στη Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων.

Ο Υπουργός συνοδευόταν από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημήτρη Πολίτη, τον εντεταλμένο Σύμβουλο της ΕΤΑΔ κ. Παναγιώτη Μπαλωμένο, τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της «Ιαματικές Πηγές Ελλάδας Ανώνυμη Εταιρεία (ΙΠΕ Α.Ε.)», κ. Πασχάλη Μπουχώρη, καθώς και από τους Δημάρχους Καμένων Βούρλων και Μακρακώμης, κ.κ. Ιωάννη Συκιώτη και Γεώργιο Χαντζή και τον Αντιδήμαρχο Λαμιέων κ. Δημήτριο Μπεσλεμέ.

Σκοπός της επίσκεψης ήταν η επισκόπηση της κατάστασης των προαναφερθέντων περιουσιακών στοιχείων, η παρακολούθηση της πορείας αξιοποίησής τους, καθώς και ο συντονισμός των επόμενων ενεργειών.

Ειδικότερα, η πορεία αξιοποίησης των ακινήτων έχει ως εξής:

 

Α. Λουτρόπολη Καμένων Βούρλων

 

Τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022 υποβλήθηκε στο ΤΑΙΠΕΔ μία οικονομική προσφορά για την αξιοποίηση του ακινήτου με μακροχρόνια μίσθωση διάρκειας 40 ετών.

Το οικονομικό αντάλλαγμα περιλαμβάνει εφάπαξ καταβλητέο αντάλλαγμα ύψους τουλάχιστον 1 εκατ. ευρώ και ετήσιο μίσθωμα. Επιπρόσθετα, ο πλειοδότης, μέσω της σύμβασης μίσθωσης, θα κληθεί να υλοποιήσει υποχρεωτικές επενδύσεις, με σκοπό την αναβάθμιση και τον εκσυγχρονισμό του ακινήτου.

Η διαδικασία αξιολόγησης της προσφοράς θα εκκινήσει άμεσα, σύμφωνα με τους όρους της Πρόσκλησης Υποβολής Προσφορών. Η οικονομική προσφορά θα αποσφραγιστεί σε επόμενη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, ακολουθώντας όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

 

 

 

Β. Camping ΕΟΤ Κονιαβίτη

Τον Σεπτέμβριο του 2022 ολοκληρώθηκε η διαβούλευση επί της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ).

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας και θα ακολουθήσει η έγκριση του σχεδίου Προεδρικού Διατάγματος από το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται το 1ο εξάμηνο του 2023.

 

Γ. Ιαματική Πηγή Θερμοπυλών

 

Έχουν ολοκληρωθεί οι μελέτες ΕΣΧΑΔΑ και ΣΜΠΕ από τον τεχνικό σύμβουλο.

Το Κεντρικό Συμβούλιο Διοίκησης (ΚΣΔ) έχει γνωμοδοτήσει θετικά για τη μελέτη ΕΣΧΑΔΑ και έχει ολοκληρωθεί η διαβούλευση της ΣΜΠΕ.

Εντός Νοεμβρίου 2022 αναμένεται η εισήγηση της Διεύθυνσης Περιβαλλοντικής Αδειοδότησης του Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Στη μελέτη ΕΣΧΑΔΑ έχει προβλεφθεί η δυνατότητα κατασκευής νέου υδροθεραπευτηρίου, το οποίο θα υδροδοτείται μέσω κατάλληλων τεχνικών έργων από την υπάρχουσα αναγνωρισμένη ιαματική πηγή.

Συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να υπάρξει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της αξιοποίησης και της διαχείρισης του σημαντικού αυτού αρχαιολογικού χώρου, από το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού, τον Δήμο Λαμιέων και το ΤΑΙΠΕΔ, καθώς και ότι οι όποιες προτάσεις θα πρέπει να έχουν την έγκριση της αρμόδιας Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου.

Η έναρξη της διαγωνιστικής διαδικασίας εκτιμάται εντός του 2023.

 

Δ. Λουτρά Υπάτης

 

Έχει ξεκινήσει η διαδικασία επικαιροποίησης του ΕΣΧΑΔΑ από τον Σύμβουλο Μελετητή, το οποίο αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρώτο εξάμηνο του 2023, για να λάβει στη συνέχεια την έγκριση του Κεντρικού Συμβουλίου Διοίκησης.

Μέχρι την εκκίνηση της διαγωνιστικής διαδικασίας επιτρέπεται η βραχυπρόθεσμη αξιοποίηση του αδρανούς, έως τώρα, περιουσιακού στοιχείου των ιαματικών πηγών Υπάτης και λοιπών χώρων στην έκταση, από την ΕΤΑΔ.

Στο πλαίσιο αυτό η ΕΤΑΔ ολοκληρώνει, άμεσα, την τεχνική ωρίμανση προκειμένου να εκκινήσει διαγωνιστική διαδικασία βραχυπρόθεσμων μισθώσεων.

Κάτι τέτοιο κατέστη εφικτό μετά από διάταξη που νομοθέτησε το Υπουργείο Οικονομικών τον Οκτώβριο του 2021.

 

Ε. Πλατύστομο

 

Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών, σε πλήρη συντονισμό με το ΤΑΙΠΕΔ και φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιταχύνουν τις διαδικασίες που αφορούν την αξιοποίηση του ακινήτου και των ιαματικών πηγών εντός της έκτασης, καταβάλλοντας προσπάθειες για την επίλυση χρόνιων ζητημάτων.

Έχουν οριστικοποιηθεί οι εκτάσεις που προστατεύονται από τη δασική νομοθεσία και έχουν αναγνωριστεί από το Υπουργείο Τουρισμού δύο ιαματικοί πόροι, ενώ δύο ακόμη βρίσκονται σε στάδιο αναγνώρισης.

Το επόμενο βήμα είναι η οριοθέτηση του υδατορέματος που διατρέχει το ακίνητο.

Στο μεσοδιάστημα η ΕΤΑΔ θα προβεί σε τεχνικό έλεγχο του ρέματος.

Επιπρόσθετα, η ΕΤΑΔ πέραν της συνεχούς φύλαξης των εγκαταστάσεων θα προβεί, άμεσα, σε αποψίλωση του περιβάλλοντος χώρου για λόγους ασφαλείας.

Όταν ολοκληρωθούν όλες οι εκκρεμότητες, το ακίνητο θα αποκτήσει πολεοδομική ταυτότητα με χρήσεις Τουρισμού – Αναψυχής. Σημειώνεται πως το συγκεκριμένο ακίνητο έχει σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης χρήσεων ιατρικού τουρισμού.

 

Όλα τα ανωτέρω καταδεικνύουν την προσπάθεια που καταβάλλει το Υπουργείο Οικονομικών – σε συνεργασία με το ΤΑΙΠΕΔ και την ΕΤΑΔ – για την ανάπτυξη του ιαματικού τουρισμού στη Φθιώτιδα, αξιοποιώντας με τον βέλτιστο τρόπο τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής και πάντα με γνώμονα το όφελος των τοπικών κοινωνιών και συνολικά της ελληνικής οικονομίας.

Η αξιοποίηση των πολλών ιαματικών πηγών, σε συνδυασμό με το όμορφο φυσικό περιβάλλον των περιοχών, μπορούν να καταστήσουν την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας ένα διεθνές κέντρο ιαματικού τουρισμού, συμβάλλοντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, στη δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης και στην ενίσχυση της πολιτιστικής και περιβαλλοντικής ταυτότητάς της.

Η Κυβέρνηση, τα τελευταία τρία χρόνια, εργάζεται θεσμικά, συνεκτικά και αποτελεσματικά, στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των ιαματικών πηγών, όχι με επικοινωνιακού χαρακτήρα στιγμιαίες αναφορές, αλλά με σχεδιασμό, συντονισμό, επιμονή, σκληρή και συστηματική δουλειά, λογοδοτώντας συστηματικά στην κοινωνία.

 

Ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ, Δημήτρης Πολίτης, δήλωσε: «Στο ΤΑΙΠΕΔ, σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών, την ΕΤΑΔ και την τοπική αυτοδιοίκηση, έχουμε ξεκινήσει μια συστηματική προσπάθεια για την αξιοποίηση και ανάδειξη των τουριστικών ακινήτων με ιαματικούς πόρους στη Φθιώτιδα, τα οποία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικό μοχλό περιφερειακής ανάπτυξης τα επόμενα έτη. Μέσα από αυτή τη διαδικασία προσβλέπουμε στην προσέλκυση αξιόπιστων επενδυτών που θα υλοποιήσουν έργα για την αναβάθμιση των ακινήτων, στην καθιέρωση της Φθιώτιδας ως διεθνούς προορισμού ιαματικού τουρισμού και στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου. Οι επενδύσεις που θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή θα ενισχύσουν την τοπική οικονομία και θα δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας».

 

Δείτε σχετικές φωτογραφίες: 

 

Κατεβάστε το δελτίο τύπου εδώ:

2022-11-02 ΔΤ_Επίσκεψη_ΥΠΟΙΚ_στις_Ιαματικές_Πηγές_Φθιώτιδας

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube