Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 18 Νοεμβρίου 2022 στον Δομοκό η ημερίδα κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των εργασιών του πρώτου έτους του νέου πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Μελιταία (MELAP), παρουσία του Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα.
Συνδιοργανωτές της ημερίδας ήταν ο Δήμος Δομοκού με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας και το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Δήμου Δομοκού.
Τα αποτελέσματα των εργασιών του πρώτου έτους τόσο στο πλάτωμα της ακρόπολης όσο και στην κάτω πόλη φαίνονται, αν και βρίσκονται σε προκαταρτικό στάδιο, εντυπωσιακά, προμηνύοντας αξιόλογα ευρήματα κατά τη διάρκεια διεξαγωγής του πενταετούς ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Μελιταία τα επόμενα χρόνια.
Δείτε φωτογραφίες και video από την ιστοσελίδα www.mag24.gr:
Σεβασμιώτατε,
Κύριοι Συνάδελφοι,
Κύριοι Εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης,
Κυρίες και κύριοι,
Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος που βρίσκομαι σήμερα εδώ με σκοπό να χαιρετήσω την ημερίδα που διοργανώνει η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδος και Ευρυτανίας σε συνεργασία με το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών και τον Δήμο Δομοκού.
Η ικανοποίηση μου όμως είναι ακόμη μεγαλύτερη γιατί θα ενημερωθώ, κι εγώ όπως όλοι μας, για τα αποτελέσματα του πρώτου έτους των εργασιών ενός πολύ σημαντικού διεπιστημονικού ερευνητικού πενταετούς προγράμματος με τίτλο «Αρχαιολογικό Πρόγραμμα Μελιταίας, (MELAP) ».
Τη σπουδαιότητα του προγράμματος ανέδειξε μάλιστα, μέσα από την επίσκεψη του στη Μελιταία, και ο ίδιος ο πρέσβης της Φινλανδίας.
Οφείλω να αναφέρω ότι παράλληλα με τη σημερινή παρουσίαση, λαμβάνουν χώρα δύο εκδηλώσεις που αναδεικνύουν σημαντικά ιστορικά γεγονότα.
Η παρουσίαση του βιβλίου με τίτλο «Ψέμα και Απάτη» το οποίο αναφέρεται στον Ελληνοτουρκικό πόλεμο του 1897 και ειδικότερα στους Φινλανδούς που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων στην περιοχή των Φαρσάλων και στη μάχη του Δομοκού καθώς και τα εγκαίνια φωτογραφικής έκθεσης που αφορά τους εμφυλίους πολέμους στη Φινλανδία, την Ισπανία και την Ελλάδα.
Κυρίες και κύριοι,
Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η Ελλάδα είναι μία χώρα με σπάνιο αρχαιολογικό πλούτο και πλήθος αρχαιολογικών μνημείων παγκόσμιας εμβέλειας και κληρονομιάς.
Σημαντικό κεφάλαιο της ιστορίας και της αρχαιολογίας της χώρας μας αποτελεί η Μελιταία, αφού σύμφωνα με όλα τα στοιχεία ήταν μία από τις σημαντικές αρχαίες πόλεις του οροπεδίου του Δομοκού και του έθνους των Αχαιών Φθιωτών και αποτελούσε ένα από τα μεγαλύτερα οικιστικά κέντρα κατά την κλασική και ελληνιστική εποχή.
Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας έχοντας αντιληφθεί αυτή την αξία προσπάθησε να περισώσει και να αναδείξει αυτόν τον αρχαιολογικό πλούτο μέσω, κυρίως, ανασκαφών και περισυλλογών.
Είναι γνωστό εξάλλου ότι αρκετά αρχαιολογικά ευρήματα από την αρχαία Μελιταία κοσμούν τις προθήκες του Αρχαιολογικού Μουσείου Λαμίας.
Επιστέγασμα αυτής της προσπάθειας ανάδειξης του αρχαιολογικού πλούτου της περιοχής αποτελεί το συγκεκριμένο πρόγραμμα από το Φινλανδικό Ινστιτούτο Αθηνών σε συνεργασία με την εφορεία αρχαιοτήτων Φθιώτιδας και Ευρυτανίας.
Πρόγραμμα που ως στόχο έχει, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί από τους αρμόδιους φορείς, την ανασύνθεση της ανθρώπινης παρουσίας και δραστηριότητας εντός και πέριξ της αρχαίας πόλης, από την προϊστορική εποχή έως και τα πρώιμα χριστιανικά χρόνια, την κατανόηση της πολεοδομικής εξέλιξης της Μελιταίας, της ιδιωτικής και δημόσιας αρχιτεκτονική της, της οικονομίας της και της ιστορίας της κατοίκησής της.
Ευχή όλων μας είναι τα αποτελέσματα των παραπάνω ερευνών και εργασιών, τα οποία όπως έχω ενημερωθεί είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, να είναι τέτοια και τόσα, έτσι ώστε να αποτελέσουν το εναρκτήριο λάκτισμα για τη δημιουργία ένας νέου αρχαιολογικού χώρου, επισκέψιμου στο ευρύ κοινό.
Από την πλευρά της η Πολιτεία, μέσω των αρμόδιων Υπουργείων, στηρίζει με όλα τα μέσα που διαθέτει, όλες τις προσπάθειες ανάδειξης και προστασίας της παγκόσμιας πολιτιστικής και ιστορικής κληρονομίας της χώρας μας.
Κλείνοντας, θα ήθελα να συγχαρώ τον Δήμο Δομοκού και όλους τους φορείς τοπικής αυτοδιοίκησης για τη στήριξη που γνωρίζω ότι έχουν προσφέρει για την ομαλή υλοποίηση του προγράμματος.
Ευχαριστώ και πάλι τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τους συγχαίρω για την τόσο ενδιαφέρουσα σημερινή ημερίδα και αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον τις ομιλίες των αρχαιολόγων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και την παρουσίαση των ευρημάτων.