Οδικός Άξονας Μπράλος – Άμφισσα

Μετά την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας (22PROC009914092),  αναπτύχθηκε συνεργασία των τότε Υπουργών Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα και Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη, με αποτέλεσμα να υπογραφεί στις 7 Δεκεμβρίου 2022 η Ένταξη (6ΓΙΣ46ΜΤΛΡ-ΨΦΥ) της Πράξης «Οδικό Τμήμα Μπράλος – Άμφισσα του άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο (Μπράλος – Αρχή Παράκαμψης Γραβιάς και Ι/Κ Μεταλλείων Βωξίτη – Άμφισσα)», προϋπολογισμού 261.514.716,00 €, στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020».

Ανακοίνωση του τότε Υπουργού Οικονομικών εδώ

  • Στις 16 Φεβρουαρίου 2023, υπογράφεται η Σύμβαση (23SYMV012146119) κατασκευής του έργου. Σχετική ανακοίνωση του τότε Υπουργού Οικονομικών Χρ. Σταϊκούρα εδώ

  • Στις 28 Σεπτεμβρίου 2023, το έργο μεταφέρεται στο νέο ΕΣΠΑ ΨΟΦ8Η-Δ6Γ
  • Στις 23 Νοεμβρίου 2023, παρουσιάστηκε παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του τότε Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα η έναρξη κατασκευής του έργου.

  • Στις 15 Νοεμβρίου 2024, ο τότε Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, επισκέπτεται το έργο:

 

  • Στις 28 Αυγούστου 2025, ο Χρήστος Σταϊκούρας επισκέπτεται εκ νέου το έργο, διαπιστώνοντας την πρόοδο των εργασιών:

Το έργο

Το αντικείμενο του έργου αφορά στην μελέτη και κατασκευή των έργων βελτίωσης του οδικού άξονα «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», στο τμήμα «Μπράλος – Άμφισσα», μήκους 25 περίπου χλμ.

Αναλυτικά, το τμήμα αυτό διακρίνεται στα υποτμήματα:

  • 1ο Υποτμήμα: Μπράλος – Αρχή παράκαμψης Γραβιάς (Χ.Θ. 0+000 – Χ.Θ. 7+300)
  • 2ο Υποτμήμα: Ι.Κ. Μεταλλείων Βωξίτη (δεν περιλαμβάνεται) – Άμφισσα (Χ.Θ. 14+000 – Χ.Θ. 30+700).

Με την ολοκλήρωση του έργου θα μπορεί κάποιος να μετακινείται από την περιοχή της Λαμίας στην Πάτρα χωρίς να περνά από την Αττική και την Κορινθία, σε περίπου 80 λεπτά.

Το έργο αποτελεί τμήμα του οδικού άξονα «Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο», το οποίο υπάγεται στον διευρωπαϊκό άξονα Ε65.

1η ΣΣΕ

Στις 21 Νοεμβρίου 2025, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εντάσσει (ΨΗΕΞ465ΧΘΞ-ΜΕΩ) την «1η ΣΣΕ του έργου «Οδικό Τμήμα Μπράλος – Άμφισσα του διαγώνιου άξονα Λαμία – Ιτέα – Αντίρριο» στο ΤΠΑ του Υπουργείου, μετά τον ανασχεδιασμό του αρχικού έργου και την αντικατάσταση των σηράγγων αμφίδρομης κυκλοφορίας και των συνοδών σηράγγων διαφυγής με διαχωρισμένες σήραγγες μονής κατεύθυνσης με δύο λωρίδες κυκλοφορίας η κάθε μία. Ο προϋπολογισμός για την 1η ΣΣΕ, η οποία υπεγράφη στις 12 Δεκεμβρίου 2025 (25SYMV018152629) είναι ύψους 69.250.000 ευρώ.

 

Σε πλήρη εξέλιξη το έργο 

Οι εργασίες είναι σε πλήρη εξέλιξη, με ορατή πρόοδο σε μεγάλο μέρος της χάραξης και έντονη δραστηριότητα εργοταξίων σε διαφορετικά σημεία του έργου, με τη διάνοιξη των σηράγγων να προχωρά, ενώ παράλληλα εξελίσσονται τα χωματουργικά και τα τεχνικά έργα.

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του κ. Σταϊκούρα (Μάρτιος 2026):

 

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube