Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών στην Ημερίδα στο Πανεπιστήμιο στη Λαμία | 1.4.2022

Παρασκευή, 1 Απριλίου 2022

 

Δελτίο Τύπου

 

Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα στην ημερίδα «Συνεργασία της ΕΑΒ με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα: Αναγκαίος όρος για Ισχυρή Ελλάδα»

 

Κύριοι Συνάδελφοι στην Κυβέρνηση και στη Βουλή,

Κύριε Περιφερειάρχη,

Κύριε Δήμαρχε,

Στρατηγοί,

Κύριοι Πρυτάνεις,

Κυρία και Κύριοι Αντιπρυτάνεις,

Κυρίες και Κύριοι Καθηγητές και Ερευνητές,

Αγαπητοί Διοργανωτές και Συντελεστές της σημερινής ημερίδας,

Κυρίες και Κύριοι,

Καταρχάς, θα ήθελα να συγχαρώ και να ευχαριστήσω την ΕΑΒ, το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, τους συνεργάτες μου σε θέματα Έρευνας και Καινοτομίας και την Οργανωτική Επιτροπή, για την πραγματοποίηση της σημερινής, υψηλού επιπέδου ημερίδας.

Η ημερίδα αυτή, εδώ στη Λαμία, στην έδρα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, θεωρώ ότι συμβάλλει στην προώθηση της συνεργασίας των τριών πεδίων που κατέχουν τις κορυφές του γνωστού τριγώνου της γνώσης, δηλαδή, της εκπαίδευσης/του ανθρώπινου κεφαλαίου, της έρευνας και της καινοτομίας.

Με άλλα λόγια, στην προώθηση της επιτακτικά αναγκαίας συνεργασίας των Πανεπιστημίων και των Ερευνητικών Κέντρων με τη βιομηχανία, τη μεταποίηση, τη διοίκηση, και – σε τελική ανάλυση – με την οικονομία.

Η σημερινή συζήτηση εστιάζει στη «Συνεργασία της Αμυντικής Βιομηχανίας και ειδικά της ΕΑΒ με Πανεπιστήμια και Ερευνητικά Κέντρα».

Μάλιστα την προσδιορίζει, και ορθώς, ως «Αναγκαίο όρο για Ισχυρή Ελλάδα».

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, από την αρχή της θητείας της, έθεσε αυτόν τον στόχο σε υψηλή προτεραιότητα.

Αρχικά, η μεταναστευτική κρίση και οι γεωπολιτικές προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε – με αυξημένη, κατά διαστήματα, ένταση – στη στενή και ευρύτερη περιοχή μας, η πανδημία και, εν συνεχεία οι μεγάλες, πολυεπίπεδες παγκόσμιες αναταράξεις που έχει προκαλέσει η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, επιβεβαιώνουν την ορθότητα της επιλογής μας και αποδεικνύουν ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς την παραπάνω κατεύθυνση, με μεθοδικότητα και αποτελεσματικότητα.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, αναλάβαμε πρωτοβουλίες και δράσεις σε τρία επίπεδα:

1ον. Σημαντική ενίσχυση της άμυνας της χώρας, μέσω της αύξησης της συμβολής του Κρατικού Προϋπολογισμού σε αυτή την – εθνικής σημασίας – καίρια ανάγκη.

2ον. Βέλτιστη αξιοποίηση των περιουσιακών στοιχείων και των παραγωγικών δυνάμεων που διαθέτει η πατρίδα μας στην αμυντική βιομηχανία.

3ον. Ανάπτυξη και προώθηση της έρευνας και της καινοτομίας στο συγκεκριμένο πεδίο, μέσα από διαφανείς και παραγωγικές συνεργασίες των Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων της χώρας, με την αμυντική βιομηχανία.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Ξεκινώντας από το πρώτο, σημειώνω ότι η Κυβέρνηση ανταποκρίθηκε, άμεσα και ουσιαστικά, στις αυξημένες ανάγκες και προκλήσεις που δημιούργησαν, την τελευταία διετία, η πανδημία και οι γεωπολιτικές κρίσεις.

Και υπηρέτησε, με συνέπεια, την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής θωράκισης και της αποτρεπτικής ισχύος της χώρας.

Ενδυνάμωση που επετεύχθη, από την αρχή της θητείας μας, με την αύξηση των σχετικών πόρων του Κρατικού Προϋπολογισμού, χάρη στην εφαρμογή μιας υπεύθυνης, συνετής και διορατικής οικονομικής πολιτικής.

Ειδικότερα, οι πληρωμές για αγορές οπλικών συστημάτων αυξήθηκαν, από 515 εκατ. ευρώ το 2020, περίπου στα 2,5 δισ. ευρώ το 2021 και στα 3,4 δισ. ευρώ το 2022.

Οι φυσικές παραλαβές αναμένεται να αυξηθούν από τα 500 εκατ. ευρώ ετησίως κατά τα προηγούμενα χρόνια, συνολικά στα 11,5 δισ. ευρώ από το 2022 έως το 2028.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως όλοι γνωρίζετε, η χώρα μας έχει ήδη παραλάβει τα πρώτα 6 – από τα συνολικά 24 – υπερσύγχρονα μαχητικά Rafale, που θα ενταχθούν στη δύναμη της Πολεμικής Αεροπορίας, έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις απόκτησης τριών φρεγατών Belharra – με την προαίρεση αγοράς ακόμη μίας –, ενώ έχουν πραγματοποιηθεί ή δρομολογηθεί και άλλα σημαντικά εξοπλιστικά προγράμματα για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Παράλληλα, η Κυβέρνηση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, γι’ αυτό θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα ώστε οι αυξημένες αμυντικές δαπάνες που συνεπάγεται η φύλαξή τους, να μην προσμετρώνται, τουλάχιστον κατά ένα μέρος, στον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Έρχομαι, τώρα, στο δεύτερο επίπεδο δράσης που προανέφερα.

Η Ελλάδα, επί δεκαετίες, διέθετε – στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας – δημόσιες δομές που αντιμετώπιζαν πολλαπλά προβλήματα, ήταν ζημιογόνες για τον Κρατικό Προϋπολογισμό και εισέφεραν πολύ λιγότερα – συγκριτικά με τις δυνατότητές τους – στην ισχυροποίηση της χώρας.

Η Κυβέρνηση, από την πρώτη στιγμή, εργάστηκε συστηματικά και επίπονα, ώστε να αναστρέψει την κατάσταση αυτή και, μέσα στα 2,5 χρόνια της θητείας της, κατάφερε να παρουσιάσει σημαντικά επιτεύγματα.

Συνοπτικά, θα σταθώ στα εξής:

  • ΕΛΒΟ: Η επιχείρηση, που διαθέτει μακρά ιστορία στον τομέα της κατασκευής οχημάτων, τελούσε σε ειδική εκκαθάριση από το 2014 έως τα τέλη του 2020, οπότε, ύστερα από επιτυχή διαγωνιστική διαδικασία, υπεγράφη η συμφωνία μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου, εκπροσωπούμενου από τον Υπουργό Οικονομικών, και του πλειοδότη του διαγωνισμού, αναφορικά με το δικαίωμα του Ελληνικού Δημοσίου να συμμετάσχει με ποσοστό μέχρι 21% στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρείας «ΕΛΒΟ 2020».

Τον Φεβρουάριο του 2021 υπεγράφη η σύμβαση μεταβίβασης της ΕΛΒΟ στους νέους μετόχους.

Ολοκληρώθηκε, έτσι, επιτυχώς μία μακρά και δύσκολη διαδικασία, που επιτρέπει στην εταιρεία να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για τη Βόρεια Ελλάδα, αλλά και συνολικά για την εθνική οικονομία, καθώς και πόλο στήριξης της τοπικής κοινωνίας, με τη δημιουργία πολλών νέων θέσεων εργασίας.

 

  • Ναυπηγεία Σκαραμαγκά: Ύστερα από δεκαετίες συσσώρευσης προβλημάτων και χρεών, και αφού η προηγούμενη Κυβέρνηση απλώς έθεσε την επιχείρηση σε ειδική διαχείριση, χωρίς περαιτέρω πρωτοβουλίες, η Κυβέρνηση ανέστρεψε την αβέβαιη πορεία των μεγαλύτερων Ναυπηγείων της χώρας.

Το γεγονός αυτό επισφραγίστηκε με την επιτυχή ολοκλήρωση της σχετικής διαγωνιστικής διαδικασίας τον περασμένο Ιούλιο, που ανοίγει νέες προοπτικές δυναμικής ανάπτυξης για την ιστορική εταιρεία.

 

  • ΕΑΣ: Τον Δεκέμβριο του 2019, η νέα διοίκηση ανέλαβε την εταιρεία με μηδαμινά ταμειακά διαθέσιμα, που δεν της επέτρεπαν να καταβάλει ούτε τους μισθούς των εργαζομένων, εν μέσω άλλων ζητημάτων κακοδιαχείρισης.

Η Κυβέρνησή μας ανέλαβε σειρά δράσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο η εταιρεία να διατηρηθεί σε παραγωγική λειτουργία και να αυξηθεί ο κύκλος εργασιών της.

Για τον σκοπό αυτό, το Ελληνικό Δημόσιο στηρίζει τα ΕΑΣ, καταβάλλοντας σημαντικά ποσά μέσα από αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου.

Περαιτέρω, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας έχει δρομολογήσει διαδικασίες για την υλοποίηση παραγγελιών από την εταιρεία.

 

  • ΕΑΒ: Η Κυβέρνηση παρέλαβε τη μεγαλύτερη αμυντική βιομηχανία με ταμειακά ελλείμματα, οργανωτικές δυσλειτουργίες, επιχειρησιακές αγκυλώσεις και «γκρίζα» πεδία.

Στα προβλήματα αυτά αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά, λαμβάνοντας πλέγμα πρωτοβουλιών και μέτρων σε τρία επίπεδα:

  • Στο επίπεδο της λειτουργικής αναβάθμισής της, επιλύθηκαν χρονίζουσες αγκυλώσεις, αντιμετωπίστηκαν φορολογικές και τελωνειακές εκκρεμότητες, και ξετυλίχτηκε το κουβάρι των εισπράξεων της εταιρείας.
  • Στο επίπεδο της ενδυνάμωσής της με εξειδικευμένο προσωπικό, θεσπίστηκε μια – κατ’ εξαίρεση – αντικειμενική και ταχεία διαδικασία προσλήψεων, ενώ παράλληλα απαγορεύτηκε η «αιμορραγία» του προσωπικού της μέσω της κινητικότητας.
  • Στο επίπεδο της αποκατάστασης του αισθήματος δικαίου και της διασφάλισης της εργασιακής ειρήνης, αναγνωρίζοντας την ιδιαιτερότητα της εργασιακής πραγματικότητας στην εταιρεία, θεσπίστηκε επίδομα επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας, παρασχέθηκε η δυνατότητα κατ’ εξαίρεση αμειβόμενης υπερωριακής εργασίας και επιφυλάχθηκε στους εργαζομένους της ΕΑΒ ειδική μεταχείριση ως προς παροχές ιδιωτικής ασφάλισης.

 

Σήμερα, η εταιρεία βελτιώνει σταδιακά τα οικονομικά της μεγέθη και θέτει τις βάσεις επαναφοράς της σε κερδοφορία, μετά από 6 χρόνια ζημιών.

Ταυτόχρονα, η ΕΑΒ, με τη συνδρομή του κύριου μετόχου της, του Υπουργείου Οικονομικών, έχει ξεκινήσει τη συνεργασία με τρία Ελληνικά Πανεπιστήμια, το Αριστοτέλειο, το Δημοκρίτειο και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που μας φιλοξενεί σήμερα στις εγκαταστάσεις του.

Και βέβαια η προσπάθεια αυτή συνεχίζεται και διευρύνεται, ώστε η πατρίδα μας να μπει –στον διεθνή στίβο –ως πιστοποιημένος σχεδιαστής και παραγωγός προϊόντων υψηλής και καινοτόμου τεχνολογίας.

Είναι σαφές ότι αυτή η πορεία θα αποφέρει πολλαπλά οφέλη στους εμπλεκόμενους φορείς, στην ελληνική οικονομία και συνολικά στη χώρα.

Επίσης, σημειώνω τις ισχυρές θετικές εξωτερικότητες και διαχυτικές επιδράσεις που θα προκύψουν για τη Βοιωτία και ευρύτερα για την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας.

Δεν θα παραλείψω να τονίσω τη θετική επίδραση στη δημιουργική απασχόληση ερευνητών, επιστημόνων και τεχνικών, επαναφέροντας στην πατρίδα ακόμη και αρκετά από τα ξενιτεμένα παιδιά της.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Είναι αλήθεια ότι στη χώρα μας διαπιστώνεται, παρά την πρόοδο των τελευταίων ετών, διαχρονική υστέρηση στην ανάπτυξη δημιουργικών συνεργασιών μεταξύ των ελληνικών πανεπιστημίων και φορέων του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, με πολλαπλές συνέπειες στα πανεπιστήμια, τους φορείς, την οικονομία, και συνολικά τη χώρα.

Διαπιστώνεται διαχρονικό χάσμα μεταξύ έρευνας και καινοτομίας, συγκριτικά με τις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με την πρωτοβουλία που αναπτύξαμε από κοινού με την ΕΑΒ, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, δίνουμε ένα νέο καλό παράδειγμα.

Εδώ και περίπου δύο χρόνια, με τη συμβολή συνεργατών μου, της ΕΑΒ, των τριών πανεπιστημίων και αρμόδιων υπηρεσιών του Υπουργείου Οικονομικών, κατέστη δυνατόν να επιτευχθεί ώσμωση μεταξύ όλων των εμπλεκομένων, και σύνθετες συνεργασίες, με στόχο η Ελλάδα να καταστεί παραγωγός σύγχρονων τεχνολογικών προϊόντων.

Μετά την υπογραφή του σχετικού μνημονίου συνεργασίας – μεταξύ των εμπλεκομένων – τον περασμένο Αύγουστο, από την 1η Σεπτεμβρίου 2021 βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η υλοποίηση του προγράμματος για την έρευνα και ανάπτυξη και, εν συνεχεία, τη βιομηχανική παραγωγή του πρώτου Αυτόνομου Εναέριου Οχήματος Πολλαπλών Χρήσεων (HUV) από φορείς του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Το πρόγραμμα, που φέρει την ονομασία «Αρχύτας» – από τον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, πολιτικό, στρατηγό, μαθηματικό και μηχανικό που επινόησε την πρώτη αυτόνομη πτητική μηχανή –, συμπλήρωσε πρόσφατα το 2ο τρίμηνο των εργασιών του.

Σύμφωνα με την έκθεση αξιολόγησης των αρμοδίων, η εξέλιξη των εργασιών είναι συνεπής προς τον συμφωνημένο χρονοπρογραμματισμό.

Στο τέλος Απριλίου, θα έχει ολοκληρωθεί η αρχική σχεδίαση του HUV στην πραγματική του μορφή, με τη δημιουργία μοντέλου υπό κλίμακα.

Η δέσμευσή μας ότι οι Έλληνες πολίτες, που χρηματοδοτούν το πρόγραμμα «Αρχύτας», θα ενημερώνονται για την εξέλιξη των εργασιών, με πραγματικά στοιχεία, ανά τρίμηνο αλλά και σε άλλα κομβικά σημεία της εξέλιξης του έργου, ισχύει απολύτως και τηρείται πιστά.

 

Με αφορμή τη σημερινή ημερίδα, θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους τους εμπλεκόμενους για τη μέχρι σήμερα σημαντική συνεισφορά τους στο έργο και να τους καλέσω να συνεχίσουν, με ακόμα πιο εντατικούς ρυθμούς, τη συστηματική προσπάθειά τους, ώστε η ΕΑΒ, τα ελληνικά πανεπιστήμια και η χώρα μας να εδραιωθούν ως δρώντες στη διεθνή σκηνή.

Να αποδείξουμε ότι και θέλουμε και μπορούμε να δρούμε ανταγωνιστικά, ως παραγωγοί τεχνολογικά σύγχρονων συστημάτων για πολλαπλές χρήσεις.

Η επιτυχής ολοκλήρωση του έργου, καθώς και το άνοιγμα νέων που δρομολογούνται, απαιτούν από όλες και όλους μας εθνική ευθύνη, απαλλαγή από τις γνωστές μιζέριες, προσήλωση στην ποιότητα των καινοτόμων προϊόντων, απόλυτη διαφάνεια, σεβασμό και στο τελευταίο ευρώ των Ελλήνων φορολογουμένων, τήρηση των δεσμεύσεων και ολοκλήρωση των έργων στον συντομότερο – δυνατόν – χρόνο και με το μικρότερο – δυνατόν – κόστος.

Αν αυτά τα πετύχουμε, θα έχουμε ανταποκριθεί στο χρέος μας έναντι της πατρίδας και της προοπτικής της.

 

Δείτε φωτογραφίες από την εκδήλωση:

 

Κατεβάστε την Ομιλία του Υπουργού Οικονομικών εδώ:

2022-04-01 ΔΤ_Ομιλία_ΥΠΟΙΚ_ΕΑΒ_Πανεπιστήμια

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube