Η Κεντρική Ομιλία του Χρήστου Σταϊκούρα στη Λαμία | 22.1.2015

Λαμία, 22 Ιανουαρίου 2015

 

Δελτίο Τύπου

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών και Υποψήφιος Βουλευτής Φθιώτιδας της Νέας Δημοκρατίας, κ. Χρήστος Σταϊκούρας, πραγματοποίησε σήμερα το βράδυ, στη Λαμία, στο Εργατικό Κέντρο Φθιώτιδας, την κεντρική προεκλογική ομιλία του, με ιδιαίτερη επιτυχία.

 

Αρχικά ευχαρίστησε τους πολίτες της Φθιώτιδας για την εμπιστοσύνη με την οποία τον περιβάλλουν, αλλά και για τη δυναμική συμμετοχή τους σε αυτή τη νέα προσπάθεια.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «…η συμμετοχή αυτή καταδεικνύει ότι την πορεία που ξεκινήσαμε μαζί, πριν από περίπου 7 χρόνια, θέλετε να τη συνεχίσουμε. Και θα τη συνεχίσουμε. Σήμερα, από εδώ, από τη Λαμία, την πρωτεύουσα της Φθιώτιδας, την έδρα της Στερεάς Ελλάδας, στέλνουμε το μήνυμα της Φθιώτιδας. Μήνυμα αλήθειας, ευθύνης, αξιοπιστίας, αποτελεσματικότητας και προοπτικής για την Ελλάδα».

 

Στη συνέχεια, αναφερόμενος στη Νέα Δημοκρατία, υπογράμμισε ότι «…στην εκλογική αναμέτρηση της Κυριακής, η Νέα Δημοκρατία προσέρχεται με την πίστη ότι διαθέτει το αξιακό φορτίο, το σχέδιο, την εμπειρία και το ανθρώπινο δυναμικό για να διασφαλίσει και να προωθήσει τα συμφέροντα του Ελληνισμού, στη δύσκολη συγκυρία και στο ασταθές διεθνές περιβάλλον. Άλλωστε, στη 40χρονη διαδρομή της, έχει αποδείξει, διαχρονικά, ότι αποτελεί δύναμη ευθύνης, αξιοπιστίας, σταθερότητας, πραγματικής προόδου και προοπτικής. Ότι είναι η παράταξη που έχει πει τα μεγάλα «ΝΑΙ» και τα μεγάλα «ΟΧΙ» για τη χώρα και τον Ελληνισμό. Που διασφάλισε την ισότιμη συμμετοχή της χώρας στη διαδικασία της Ευρωπαϊκής ενοποίησης. Που ανταποκρίνεται δημιουργικά στο ρόλο που κάθε φορά της ανατίθεται από τους πολίτες. Η παράταξη που έχει αποδείξει ότι δεν “παίζει” με την πορεία και την προοπτική της πατρίδας».

 

Σε αυτό το πλαίσιο, υποστήριξε την επιλογή της Κυβέρνησης, το 2012, να αποφύγει η χώρα τις περιπέτειες και να επιταχύνει προς τα εμπρός, εντός της Ευρωζώνης.

Όπως τόνισε χαρακτηριστικά «…το καλοκαίρι του 2012, λάβαμε εντολή διακυβέρνησης της χώρας σε ένα ιδιαίτερα ασταθές εσωτερικό, Ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον. Το πλαίσιο οικονομικής πολιτικής εντός του οποίου είχαμε τη δυνατότητα να λειτουργήσουμε, ήταν καθορισμένο,  ασφυκτικό και ανελαστικό. Τότε, η Κυβέρνηση είχε τρεις επιλογές για τη χώρα. Η πρώτη ήταν να συνεχίσει το σημειωτόν εντός του ανηφορικού «τούνελ» στο οποίο βρισκόταν, σωρεύοντας θυσίες στα νοικοκυριά και στις επιχειρήσεις και αδιέξοδα για τη χώρα. Η δεύτερη ήταν να οπισθοχωρήσει, με τεράστιο κόστος αλλά και κίνδυνο για την Ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Και η τρίτη ήταν να προχωρήσει αταλάντευτα μπροστά, ώστε η χώρα να βγει από την κρίση μία ώρα αρχύτερα. Επιλέξαμε την πορεία προς τα εμπρός, επιταχύνοντας. Επιλέξαμε η χώρα να αποφύγει τις περιπέτειες. Πιστεύω ότι αυτή ήταν, και είναι, η εθνικά ορθή επιλογή. Επιλογή που έχει αρχίσει να αποδίδει».

 

Ακολούθως, στάθηκε ιδιαίτερα στα μετρήσιμα, θετικά αποτελέσματα αυτής της επιλογής, με πιο σημαντικό την επίτευξη διατηρήσιμων πρωτογενών πλεονασμάτων, για 2η συνεχόμενη χρονιά, αλλά και στο έργο που συντελέστηκε τα τελευταία 2,5 χρόνια στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, και είχε ως βασικό άξονα τη σταθεροποίηση των δημόσιων οικονομικών.

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι «…το έργο αυτό, που πετύχαμε όλοι μαζί, οφείλουμε να το διαφυλάξουμε και, βεβαίως, να το συνεχίσουμε. Τα επιτεύγματα αυτά δεν αρκούν. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική και συνεχής. Με αίσθημα ευθύνης σας λέω ότι, αν και η χώρα, βήμα-βήμα, βγαίνει από την κρίση, η κατάσταση ακόμη είναι εύθραυστη. Και ότι απαιτείται, από την καθεμία και τον καθένα μας, ιδιαίτερη προσοχή».

 

Προς την κατεύθυνση αυτή, αναφερόμενος στη νέα μεγάλη πρόκληση για τη χώρα, την επόμενη μέρα, ανέλυσε τους άξονες του σχεδίου της Νέας Δημοκρατίας και υπογράμμισε ότι «…δεν πάμε τη χώρα στο άγνωστο με “βάρκα μόνο υποσχέσεις”. Έχουμε πρόγραμμα για το επόμενο χρονικό διάστημα».

Παράλληλα, τόνισε ότι «…οφείλουμε όλοι μας να συνειδητοποιήσουμε ότι, ιδιαίτερα στο σύγχρονο ανταγωνιστικό κόσμο, δεν υπάρχει “εύκολος δρόμος” για την αξιοπρεπή πορεία της χώρας, για τη βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία όλων των πολιτών».

 

Στη συνέχεια της ομιλίας του, αναφέρθηκε στις εκλογές της Κυριακής και στη στάση του ΣΥΡΙΖΑ.

Υπογράμμισε ότι «…Ο ΣΥΡΙΖΑ, με τις οβιδιακές μεταμορφώσεις του, αντιπροσωπεύει την ανακολουθία και την αβεβαιότητα. Δεν έχει ενιαία και σταθερή έκφραση. Δεν έχει ρεαλιστικό σχέδιο για τη χώρα. Δεν δημιουργεί προοπτική. Συνθηματολογεί, καταγγέλει και αποσταθεροποιεί. Δεν έχει τεκμηριωμένες προσεγγίσεις για τα κρίσιμα προβλήματα της χώρας. Αναπτύσσει λόγο «εσωτερικού» και λόγο «εξωτερικού», με συνεχείς αντιφάσεις, μακριά από την πραγματικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστάθηκε στην ανάδειξη νέου Προέδρου της Δημοκρατίας και οδήγησε τη χώρα σε εκλογές, ποντάροντας στο δικαιολογημένο θυμό των πολιτών. Δεν διδάχθηκε από το αντίστοιχο λάθος που έκανε το ΠΑΣΟΚ το 2009. Φέρει την ευθύνη για την τροχοδρόμηση της χώρας στην αβεβαιότητα. Τώρα, μόνο οι πολίτες μπορούμε να διώξουμε την αβεβαιότητα από τη χώρα και να εμπεδώσουμε τη σταθερότητα, που ήδη έχει ξεκινήσει. Τώρα, κατά την πεποίθησή μου, προέχει η αταλάντευτη πορεία της χώρας προς τα εμπρός, με τομές και μεταρρυθμίσεις, σε κλίμα εθνικής συνεννόησης. Αυτή είναι η εθνικά ορθή επιλογή. Μακριά από παίγνια εξουσίας, επικίνδυνους ακροβατισμούς ή αδιέξοδους τυχοδιωκτισμούς».

Στο πλαίσιο της ομιλίας του, έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη Φθιώτιδα και υπογράμμισε ότι «…έχω τη σταθερή πεποίθηση ότι στις εξελίξεις της νέας, υψηλών απαιτήσεων, περιόδου, που ανοίγεται μπροστά μας, η Φθιώτιδα πρέπει και μπορεί να συμμετάσχει ενεργά. Για να το πετύχει, όμως, αυτό, χρειάζεται να διαμορφώσει ταχύτατα τις προϋποθέσεις. Τα τελευταία 2,5 χρόνια, μαζί με αρκετούς συμπατριώτες, διαμορφώσαμε στρατηγική σύγχρονης ανασυγκρότησης της Φθιώτιδας και κάναμε αρκετά βήματα για τη δημιουργία των προϋποθέσεων».

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, ανέλυσε εκτενώς τις πρωτοβουλίες και τα βήματα, στα οποία ήταν αρωγός και στήριξε δυναμικά.

 

Ειδικότερα, αναφερόμενος στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, την Έρευνα & Τεχνολογική Ανάπτυξη και την Καινοτομία, τόνισε ότι «…υποστηρίξαμε τη δημιουργία της Σχολής Θετικών Επιστημών, με έδρα τη Λαμία, την άμεση λειτουργία δύο Τμημάτων και την έναρξη λειτουργίας Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών. Υποστηρίξαμε τον ορισμό της Λαμίας ως έδρας του ΤΕΙ Στερεάς Ελλάδας. Υποστηρίξαμε την ίδρυση στη Λαμία του Δικτύου Καινοτομίας και Παραρτήματος, με 3 Τμήματα Έρευνας, του Ινστιτούτου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης Κεντρικής Ελλάδας. Κινήσαμε και στηρίξαμε τη διαδικασία παραχώρησης έκτασης για τη δημιουργία των υποδομών για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση, την έρευνα και την καινοτομία στη Λαμία».

 

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ενίσχυση του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας, υπογραμμίζοντας ότι «…θεσμοθετήθηκε ο νέος Οργανισμός του, που προβλέπει την ανάπτυξή του με σημαντική αύξηση κλινών και ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού. Εκσυγχρονίστηκε και συμπληρώθηκε ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός. Ενισχύθηκε το επιστημονικό προσωπικό».

 

Όσον αφορά στη στη συμπλήρωση και τη βελτίωση των αθλητικών υποδομών, ανέφερε ότι «…προχωρήσαμε στην αύξηση του προϋπολογισμού του έργου ανέγερσης νέου Σταδίου Λαμίας στη  θέση “Καμαρίτσα”, αλλά και στην ένταξη νέου έργου για την κατασκευή στεγάστρου στο Δημοτικό Αθλητικό Κέντρο (ΔΑΚ) Λαμίας».

 

Στη συνέχεια, μιλώντας για την ενίσχυση του τουρισμού και του πολιτισμού, αναφέρθηκε στην παραμονή της Περιφερειακής Υπηρεσίας του ΕΟΤ στη Λαμία, παρά τον αρχικό σχεδιασμό για τη μεταφορά της στο Βόλο, στην παραχώρηση της ιαματικής πηγής Καλλιδρόμου στο Δήμο Λαμιέων για 25 χρόνια και στην προώθηση του εκσυγχρονισμού του Χιονοδρομικού Κέντρου Παρνασσού, με την προοπτική της διάχυσης του οφέλους στην τοπική οικονομία και κοινωνία.

 

Για την αγροτική και τοπική ανάπτυξη, συμπλήρωσε ότι «…υποστηρίξαμε την κατασκευή του έργου για το αρδευτικό δίκτυο Ανατολικής Βίστριζας Νομού Φθιώτιδας. Προωθήσαμε την υλοποίηση έργου διαχείρισης λυμάτων παραλιακής ζώνης Καραβόμυλου-Ραχών. Στηρίξαμε την αντιμετώπιση προβλημάτων λειψυδρίας στην περιοχή του Δομοκού, όπως και έργων οδοποιίας στο Δήμο, σε συνεργασία με τη Δημοτική Αρχή».

 

Επιπρόσθετα, ανέπτυξε τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν τόσο για τη μέγιστη δυνατή αρωγή στους σεισμόπληκτους της Φθιώτιδας, και ειδικότερα της Λοκρίδας, η οποία επλήγη περισσότερο, με δανειακές και φορολογικές ελαφρύνσεις, όπως η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής ΕΝΦΙΑ για το 2014 και το 2015, όσο και για την ενίσχυση της λειτουργίας της ΛΑΡΚΟ, με την πλήρη εξόφληση των οφειλών του Δημοσίου προς την Εταιρεία, έτσι ώστε να  ενισχυθεί η ρευστότητά της.

 

Στη συνέχεια, έκανε ειδική αναφορά στην έγκριση, από τις αρμόδιες αρχές, της συμφωνίας μεταξύ του Αγροτικού Συνεταιρισμού Λαμίας και των Τραπεζών, υπογραμμίζοντας ότι «…η συμφωνία που εγκρίθηκε στις 02.01.2015, προβλέπει σχέδιο βελτίωσης της βιωσιμότητας του Συνεταιρισμού, το οποίο περιλαμβάνει τη ρύθμιση και ανακατανομή εξασφαλίσεων υφιστάμενων δανείων, τη λειτουργική αναδιάρθρωση του Συνεταιρισμού και νέα χρηματοδότηση ύψους 1,3 εκατ. ευρώ από την Τράπεζα Πειραιώς. Συνεπώς, η προσπάθεια που καταβλήθηκε, τους τελευταίους μήνες, από κοινού με τη Διοίκηση του Συνεταιρισμού, και κυρίως τους εργαζόμενους, απέδωσε. Ο Συνεταιρισμός των αγροτών της Λαμίας μπαίνει πλέον σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης».

 

Ολοκληρώνοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι «…κινούμαστε με ευθύ πολιτικό λόγο, με καθαρή διαδρομή ζωής, με το έργο για τη χώρα και τη Φθιώτιδα. Πιστεύω ότι στο δημόσιο βίο της περιοχής μας πρέπει να μηδενίσουμε την κενή περιεχομένου φλυαρία και να καλλιεργήσουμε περιβάλλον συστηματικού, τεκμηριωμένου διαλόγου, συνεργασίας και συντεταγμένης δράσης όλων των συνετών και δημιουργικών κοινωνικών δυνάμεων της περιοχής. Από την πλευρά μου, ενταγμένος συνειδητά σε αυτές, τις ουσιαστικά προοδευτικές δυνάμεις, δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσω να δουλεύω, συλλογικά και συντεταγμένα, για να προωθήσουμε την παραγωγική ανασυγκρότηση της Φθιώτιδας.

Το μέλλον της περιοχής μας εξαρτάται κυρίως από εμάς. Είναι στο μυαλό μας. Το κρατάμε στα χέρια μας. Με αίσθημα προσωπικής ευθύνης, ζητώ ανανέωση της εμπιστοσύνης σας για να συνεχίσουμε τις κοινές μας προσπάθειες για την Ελλάδα και τη Φθιώτιδα, με αξιοπιστία, με αποτελεσματικότητα και με προοπτική».

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την ομιλία εδώ.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube