Συνέντευξη Αναπλ. Υπουργού Οικονομικών και Υποψήφιου Βουλευτή Φθιώτιδας Χρ. Σταϊκούρα στην εφημερίδα “Αγορά” – “Εάν δεν κλείσει η συμφωνία, η μόνη λύση για τον ΣΥΡΙΖΑ θα είναι οι καταθέσεις”

875571961. Μπαίνουμε στην τελική ευθεία των εκλογών, εκτιμάτε πως η ΝΔ μπορεί να γυρίσει το κλίμα;

Πιστεύω πως η Παράταξη έχει το ιδεολογικό και πολιτικό υπόβαθρο, τη στρατηγική, τα διαχρονικά πεπραγμένα, τον προγραμματικό προσανατολισμό, την πολιτική βούληση και την αποτελεσματική πολιτική καθοδήγηση να κινηθεί με γοργό βηματισμό, να ανατάξει τη χώρα, να καλλιεργήσει την αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη, να δημιουργήσει μια καλύτερη πραγματικότητα, να εμπεδώσει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική.

Θεωρώ ότι, αυτά τα στοιχεία, μαζί με το αποτέλεσμα της μέχρι σήμερα επιτυχούς προσπάθειας σταθεροποίησης της οικονομίας, θα εκτιμηθούν θετικά από τους πολίτες.

2. Η προεκλογική περίοδος δημιούργησε «τρύπα» στα έσοδα. Πόσο δύσκολο θα είναι για την επόμενη Κυβέρνηση να διαχειριστεί το δημοσιονομικό κενό;

Πράγματι, το τελευταίο δίμηνο, παρουσιάζεται υστέρηση στα έσοδα.

Οι πολίτες φαίνεται να τήρησαν στάση αναμονής σε κλίμα αβεβαιότητας από την άκαιρη πρόκληση εκλογών. Επίσης, η ραγδαία υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου είχε ως συνέπεια τη μείωση των εσόδων από τους φόρους στα καύσιμα.

Εκτιμώ ότι αυτή η απόκλιση δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα στην επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου.

Και αυτό γιατί η Κυβέρνηση είχε φροντίσει, έγκαιρα και μεθοδικά, να δημιουργήσει το απαραίτητο «μαξιλάρι ασφαλείας».

3. Επί 2,5 χρόνια κρατούσατε το «ταμείο του κράτους». Υπάρχει πρόβλημα αν δεν κλείσει η συμφωνία με την Τρόικα;

Φυσικά και υπάρχει.

Και αυτό γιατί, αν δεν κλείσει:

1ον. Δεν θα πάρουμε την τελευταία δόση των 7,2 δισ. ευρώ, αδυνατώντας να καλύψουμε τις προσεχείς ταμειακές μας ανάγκες.

2ον. Θα αναγκαστούμε να επιστρέψουμε τα 11,4 δισ. ευρώ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, σημαντικό χρηματοδοτικό απόθεμα για την τρέχουσα χρονιά.

3ον. Θα αναγκαστεί η χώρα να προσφύγει στις διεθνείς αγορές, με δυσμενείς όρους και χωρίς «δίκτυ ασφαλείας».

4ον. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα σταματήσει την παροχή ρευστότητας στο πιστωτικό σύστημα. Οι τράπεζες θα αναγκαστούν να προσφύγουν, αν γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ, στον έκτακτο και με υψηλότερο κόστος μηχανισμό ρευστότητας (ELA), μετακυλίοντάς το στα νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

5ον. Θα είναι αδύνατη η συμμετοχή των Ελληνικών τραπεζών στο Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, από όπου, μέσω της αγοράς εθνικών ομολόγων, θα μπορούσε να χρηματοδοτηθεί η Ελληνική οικονομία.

6ον. Δεν θα μπορέσει να ολοκληρωθεί η συζήτηση για την περαιτέρω ελάφρυνση του δημοσίου χρέους.

Συνεπώς, η συμφωνία πρέπει να κλείσει και, εφόσον η χώρα την αναζητεί εντός της Ευρωζώνης, θα κλείσει. Το θέμα είναι με ποιo περιεχόμενο θα κλείσει. Είναι αυτονόητο ότι η χώρα θα πρέπει να συνεχίσει τη σκληρή διαπραγμάτευση με ρεαλισμό και στόχo την ταχεία επάνοδο στην κανονικότητα.

4. Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε όμως ότι θα πληρώσει με έντοκα γραμμάτια τα ομόλογα που λήγουν τον Μάρτιο. Γίνεται αυτό;

Υπάρχουν δύο σημαντικοί περιορισμοί στη χρήση των εντόκων γραμματίων.

Πρώτον, το Ελληνικό Δημόσιο, σε συνεννόηση με τους δανειστές του, έχει τη δυνατότητα έκδοσης εντόκων γραμματίων συνολικού ποσού μέχρι 15 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό έχει ήδη καλυφθεί πλήρως από το Δεκέμβριο. Κατά συνέπεια, η έκδοση περαιτέρω εντόκων για τις χρηματοδοτικές ανάγκες χρειάζεται τη σύμφωνη γνώμη των δανειστών για την υπέρβαση του ανώτατου ορίου. Απαιτείται λοιπόν ένα πρώτο αναγκαίο βήμα συνεννόησης με την πλευρά των δανειστών.

Αυτό δεν προκύπτει από τις θολές θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Έστω όμως ότι αυτό επιτυγχάνεται. Θα πρέπει να υπάρξουν ενδιαφερόμενοι δανειστές του Ελληνικού Δημοσίου, που θα επιθυμούν να αγοράσουν τα νέα έντοκα γραμμάτια. Αυτό σε ομιχλώδες τοπίο δεν διαφαίνεται.

Οι Ελληνικές Τράπεζες πρέπει να διαθέτουν την απαραίτητη ρευστότητα ώστε να μπορούν να αγοράσουν έντοκα γραμμάτια. Με δεδομένη όμως την επίσημη αναγγελία της ΕΚΤ ότι θα διακόψει τη ρευστότητα, που παρέχει προς τις Ελληνικές Τράπεζες, αν η χώρα δεν βρίσκεται σε Πρόγραμμα, οι τράπεζες θα δυσκολεύονται να έχουν την απαραίτητη ρευστότητα.

Αφήστε που και να την είχαν, ο περαιτέρω «εσωτερικός δανεισμός» θα οδηγούσε σε «πιστωτική ασφυξία».

Και τότε η μόνη λύση θα είναι οι καταθέσεις των πολιτών.

Συνεπώς χρειάζεται μεγάλη προσοχή, αφού τα προβλήματα είναι πολυπαραμετρικά.

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube