Το νέο δίκτυο ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτ/νίας θα εξυπηρετεί περισσότερους από 150χιλ. κατοίκους | 5.7.2024

Αθήνα, 5 Ιουλίου 2024   

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Χρήστος Σταϊκούρας: Το νέο δίκτυο ύδρευσης Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας θα εξυπηρετεί περισσότερους από 150.000 κατοίκους

 

Με το νέο δίκτυο ύδρευσης σε Άρτα, Πρέβεζα, Λευκάδα και Αιτωλοακαρνανία θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι, δήλωσε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας κατά την υπογραφή της σύμβασης του έργου: «Κατασκευή έργων ύδρευσης των Νομών Πρέβεζας, Άρτας και Λευκάδας», η οποία πραγματοποιήθηκε, σήμερα, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Δημαρχείο της Λευκάδας.

Ο κ. Σταϊκούρας τόνισε ότι η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί μια από τις καίριες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, καθώς προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης σε 3 Περιφέρειες, 4 Περιφερειακές Ενότητες, 6 Δήμους και 27 Οικισμούς.

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών πρόσθεσε: «Η σύμβαση που υπογράφουμε, σήμερα, στη Λευκάδα, για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου ύδρευσης συνιστά μία ακόμη εμβληματική πρωτοβουλία στο πεδίο της βέλτιστης διαχείρισης και της ορθολογικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

Ένα νευραλγικό πεδίο εξαιτίας τόσο της ραγδαίας μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών, όσο και των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών που απορρέουν από τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς».

Στην τελετή υπογραφής της Σύμβασης ήταν παρόντες ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών Κωνσταντίνος Μαγουλάς, ο Γενικός Διευθυντής Υδραυλικών, Λιμενικών και Κτιριακών Υποδομών, Αντώνης Κοτσώνης, βουλευτές και εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης.

 

Κατά την τοποθέτησή του, ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές Νίκος Ταχιάος δήλωσε:

«Με την κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη βάζει τέλος στο «μαρτύριο της σταγόνας», το οποίο υπέμεναν για πολλά χρόνια οι κάτοικοι των περιοχών της Πρέβεζας, της Άρτας και της Λευκάδας.

Ειδικά για τη Λευκάδα, το πρόβλημα της υδροδότησης είναι διαχρονικό και γίνεται ακόμα πιο έντονο τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου εξαιτίας του τουρισμού υπάρχει αυξημένη κατανάλωση. Συνεχείς και πολύωρες διακοπές νερού δοκιμάζουν τις μέρες αυτές τις αντοχές ντόπιων και επισκεπτών.

Το νέο δίκτυο που θα κατασκευαστεί θα αντικαταστήσει το υφιστάμενο πεπαλαιωμένο υδραγωγείο, προσφέροντας ορθολογική διανομή του νερού μεταξύ των οικισμών και καλή ποιότητα πόσιμου ύδατος, σε περισσότερους από 150.000 κατοίκους των περιοχών αυτών για περίοδο 40 ετών.

Παράλληλα, το συγκεκριμένο έργο έχει θετικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, καθώς με το νέο δίκτυο μεταφοράς νερού θα ελαχιστοποιηθούν οι απώλειες που παρουσιάζουν τα υφιστάμενα δίκτυα, εξασφαλίζοντας σημαντικές ποσότητες υδάτινων πόρων, οι οποίες σήμερα σπαταλώνται άσκοπα. Ακόμα, με την κατασκευή του, προσβλέπουμε στην εξάλειψη των προβλημάτων ρύπανσης που παρατηρούνται σε πηγές υδροληψίας που λειτουργούν αυτή τη στιγμή.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, πέραν των άλλων, στόχος μας είναι και η αναβάθμιση της καθημερινότητας των κατοίκων των πιο απομακρυσμένων από την πρωτεύουσα περιοχών, προφέροντας βελτιστοποιημένη κάλυψη των αναγκών τους. Η σημερινή υπογραφή είναι ακόμη μια απόδειξη ότι βρισκόμαστε και θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε δίπλα τους».

 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της τοποθέτησης του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σταϊκούρα:

 

Η σύμβαση που υπογράφουμε, σήμερα, εδώ, στη Λευκάδα, για την κατασκευή ενός σημαντικού έργου ύδρευσης συνιστά μία ακόμη εμβληματική πρωτοβουλία στο πεδίο της βέλτιστης διαχείρισης και της ορθολογικής αξιοποίησης των υδάτινων πόρων.

Ένα νευραλγικό πεδίο εξαιτίας τόσο της ραγδαίας μεταβολής των κλιματολογικών συνθηκών, όσο και των διαρκώς αυξανόμενων αναγκών που απορρέουν από τη ραγδαία οικιστική ανάπτυξη, ειδικά σε δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς.

Συνεπώς, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σχεδιάζουμε, με επιστημονικά κριτήρια, και εφαρμόζουμε, με συνέπεια, ένα συγκροτημένο σχέδιο υλοποίησης έργων ύδρευσης, φραγμάτων, αντιπλημμυρικών και εγγειοβελτιωτικών έργων, με εξασφαλισμένη τη χρηματοδότησή τους.

Σχέδιο που υποστηρίζει την περιφερειακή ανάπτυξη και τονώνει την κοινωνική συνοχή.

Σε αυτή την κατεύθυνση, η κατασκευή του νέου δικτύου ύδρευσης στις Περιφερειακές Ενότητες Άρτας, Πρέβεζας, Λευκάδας και Αιτωλοακαρνανίας, αποτελεί μια από τις καίριες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, υπό την καθοδήγηση του Πρωθυπουργού κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Το συγκεκριμένο έργο, με προϋπολογισμό που προσεγγίζει τα 142 εκατ. ευρώ, είναι εξαιρετικά σημαντικό για την ευρύτερη περιοχή.

Και αυτό γιατί το υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς πόσιμου νερού από τις πηγές Αγ. Γεωργίου αδυνατεί να καλύψει πλήρως τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων περιοχών.

Παράλληλα, διαπιστώνονται προβλήματα διαρροών λόγω διάβρωσης, και παρατηρείται μη ορθολογική διανομή του διαθέσιμου νερού στους οικισμούς.

Αντικείμενο του έργου είναι η κατασκευή νέου δικτύου μεταφοράς νερού 104 χιλιομέτρων, από τις πηγές του Αγίου Γεωργίου μέχρι τη Λευκάδα.

Προβλέπεται η κάλυψη των αναγκών ύδρευσης σε 3 Περιφέρειες, 4 Περιφερειακές Ενότητες, 6 Δήμους και 27 Οικισμούς!

Θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 150.000 κάτοικοι.

Με το έργο αυτό επιτυγχάνεται η κάλυψη των σημερινών και των μελλοντικών υδατικών αναγκών των εξυπηρετούμενων περιοχών και η μείωση της υπεράντλησης νερού από γεωτρήσεις, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν τα ποιοτικά και ποσοτικά χαρακτηριστικά των υδατικών συστημάτων της περιοχής του έργου.

Το έργο έχει δημοπρατηθεί, με εξασφαλισμένη χρηματοδότηση, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Οι σχετικές αποφάσεις υπεγράφησαν στις 14 και 18 Ιουνίου 2024.

Εγκρίθηκε η κατακύρωσή του, ολοκληρώθηκε ο προ-συμβατικός έλεγχος, ενημερώθηκε η Βουλή των Ελλήνων, κοινοποιήθηκε – στην Ανάδοχο Εταιρεία ΤΕΡΝΑ – η απόφαση κατακύρωσης, έγινε η πρόσκληση για υπογραφή της σύμβασης, και σήμερα, είμαστε στην ευχάριστη θέση, αυτή να υπογράφεται.

Η συνολική προθεσμία εκτέλεσης είναι 40 μήνες από την ημέρα υπογραφής της σύμβασης, εκ των οποίων 36 μήνες είναι για κατασκευαστικές εργασίες και 4 μήνες είναι η δοκιμαστική λειτουργία.

Μετά την βεβαίωση περαίωσης, τη λήξη, δηλαδή, της δοκιμαστικής περιόδου, ο ανάδοχος θα συντηρεί και θα λειτουργεί το έργο για 36 μήνες.

Είμαστε βέβαιοι ότι η ΤΕΡΝΑ θα παραδώσει έγκαιρα, ίσως και ταχύτερα, ένα ακόμη ποιοτικό έργο, όπως – με συνέπεια – πράττει.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών εφαρμόζουμε, με μεθοδικότητα και στοχο-προσήλωση, το πρόγραμμα της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη δημιουργία ανθεκτικών και βιώσιμων υποδομών.

Υποδομές που βελτιώνουν την ποιότητα ζωής των συμπολιτών μας, ενδυναμώνουν την ελληνική περιφέρεια, και – εν τέλει – ισχυροποιούν πολύπλευρα την πατρίδα μας.

2024-07-05 ΔΤ – ΛΕΥΚΑΔΑ

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube