Τοποθέτηση Υπουργού Οικονομικών στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη | 18.6.2022

Σάββατο, 18 Ιουνίου 2022

 

Τοποθέτηση στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη «Μνήμες Κατοχής – Ανοιχτές πληγές στον χρόνο».

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

Θέλω να ευχαριστήσω τον συγγραφέα, κ. Ανδρέα Ανδρουλιδάκη, για την πρόσκληση να παρουσιάσω, μαζί με άλλους εκλεκτούς καλεσμένους, το εξαιρετικά ενδιαφέρον και ιστορικής σημασίας, βιβλίο με τίτλο «Μνήμες Κατοχής – Ανοιχτές πληγές στον  χρόνο».

Πρόκειται για ένα μνημειώδες έργο που καταγράφει βιώματα και μνήμες από την περίοδο της Κατοχής, εστιάζοντας στα μαρτυρικά χωριά της Ελλάδας.

Το βιβλίο αναφέρεται σε τόπους βασανισμένους, στους οποίους αποτυπώνεται η ναζιστική βαρβαρότητα, αλλά και το αντιστασιακό μεγαλείο του ελληνικού λαού.

Ένα επίκαιρο σύγγραμμα που εκπέμπει το διαχρονικό μήνυμα – ιδιαίτερα σήμερα που βιώνουμε την απολύτως καταδικαστέα εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – ότι, δυστυχώς, δεν έχουμε αφήσει οριστικά πίσω μας την πληγή του πολέμου.

Γι αυτό και είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπάρχουν βιβλία, όπως αυτό, που διατηρούν ζωντανές τις τραγικές μνήμες των θυμάτων και μας υπενθυμίζουν ότι κανένας θύτης δεν θα πρέπει να μένει ατιμώρητος για τα εγκλήματά του.

 

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Το βιβλίο που συζητάμε, μου δίνει την αφορμή να μιλήσω για ζητήματα με σημαντικές ανθρωπιστικές, εθνικές, οικονομικές, κοινωνικές και ιστορικές παραμέτρους.

Τις Γερμανικές αποζημιώσεις, επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Για το λόγο αυτό οφείλουμε, όλοι μας, να τα προσεγγίζουμε με σεβασμό στην ιστορική αλήθεια, με την προσήκουσα σοβαρότητα και, βεβαίως, πάντα στο υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Από το 2012 έως το 2014, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους αντιμετωπίσαμε, για πρώτη φορά, με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, τόσο το θέμα της τακτοποίησης των αρχείων που αφορούν στις περιόδους του Α’ και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, όσο και το ζήτημα του ποσοτικού προσδιορισμού των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Και το κάναμε αυτό γιατί πιστεύαμε, και πιστεύουμε, ότι θεμελιώδες χρέος κάθε κράτους είναι να φυλάσσει το ιστορικό υλικό του.

Και να τεκμηριώνει τόσο την προβολή των θέσεών του, όσο και τη διεκδίκηση των αιτημάτων του.

Συγκεκριμένα:

Α. Τον Σεπτέμβριο του 2012, με απόφαση του τότε Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών, συστάθηκε Ομάδα Εργασίας από ανώτερους υπαλλήλους του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, με σκοπό την έρευνα των αρχείων της Υπηρεσίας που αφορούν στον Α’ και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, και την καταγραφή, ταξινόμηση και προστασία του σχετικού αρχειακού υλικού.

Καταφέραμε έτσι να ανασύρουμε στοιχεία και δεδομένα από την αφάνεια και τη λήθη πολλών δεκαετιών.

Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη, καθώς υπήρχαν σημαντικές δυσκολίες.

Το σχετικό αρχειακό υλικό δεν ήταν συγκεντρωμένο σε έναν ενιαίο χώρο, ουδέποτε είχε ταξινομηθεί, ούτε φυσικά είχε γίνει προσπάθεια ψηφιοποίησης για την καλύτερη προστασία του από τον χρόνο και τη φθορά.

Επίσης, υπήρχαν επιμέρους αρχεία σε άλλες διευθύνσεις και σε άλλες κτιριακές εγκαταστάσεις.

Τελικά, τον Μάρτιο του 2013, ολοκληρώθηκε, για πρώτη φορά, η καταγραφή και ταξινόμηση του αρχειακού υλικού του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους που σχετίζεται με τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Υλικό που αποτελείται από 761 φακέλους και δερματόδετους τόμους.

 

Β. Η Έκθεση αυτή διαβιβάστηκε στο Νομικό Συμβούλιο του Κράτους, προκειμένου αυτό να προβεί στη νομική επεξεργασία, αξιολόγηση και στοιχειοθέτηση των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου.

 

Γ. Στη συνέχεια, τον Μάιο του 2014, ο τότε Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών προέβη στη σύσταση Ειδικής Επιτροπής για τον προσδιορισμό του ποσού των αξιώσεων του Ελληνικού Δημοσίου από τις γερμανικές επανορθώσεις και το κατοχικό δάνειο.

Και αυτό, προκειμένου το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να διατυπώσει, όπως προβλέπει το Σύνταγμα και η Νομοθεσία, πρόταση χειρισμού της υπόθεσης λόγω του ιδιαίτερου ιστορικού, πολιτικού και νομικού ενδιαφέροντός της.

Στην ειδική αυτή Επιτροπή συμμετείχαν στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, της Τράπεζας της Ελλάδας και του ΟΔΔΗΧ.

Το έργο της Επιτροπής ολοκληρώθηκε στις 30 Δεκεμβρίου του 2014.

 

Συνεπώς, την περίοδο 2012-2014, το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, του οποίου είχα την τιμή να είμαι ο πολιτικός Προϊστάμενος, ολοκλήρωσε, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και μεθοδικότητα, μακριά από επικοινωνιακές πομφόλυγες, ένα σοβαρό έργο.

Και το ολοκλήρωσε με επιτυχία.

Όπως αρμόζει σε ένα σοβαρό κράτος, όπως η Ελλάδα, και σε ένα έθνος, όπως των Ελλήνων.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Συμπερασματικά, η ξενάγηση στις σελίδες του βιβλίου είναι ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα και χρήσιμη αφού μέσα από βιώματα και αναμνήσεις τιμά τη μνήμη των θυμάτων, περιγράφοντας με φωτογραφίες, κείμενα και πίνακες ζωγραφικής τις θηριωδίες του φασισμού στη χώρα μας.

Για αυτό το λόγο εύχομαι ολόψυχα, το ανά χείρας βιβλίο να βρει την ανταπόκριση που προσδοκά ο συγγραφέας, και να διαβαστεί, να μελετηθεί καλύτερα, από πολλούς, όσο γίνεται περισσότερους…

 

2022-06-18 Τοποθέτηση στην παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Ανδρουλιδάκη

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube