Daniel: Σε Δομοκό και Λαμία Υπουργός και Υφυπουργός Υποδομών | 22.3.2024

Αθήνα, 22 Μαρτίου 2024

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Επίσκεψη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε πληγείσες περιοχές, από την κακοκαιρία «Daniel», σε Φθιώτιδα και Βόρεια Εύβοια

 

Περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία «Daniel» στη Φθιώτιδα και στη Βόρεια Εύβοια επισκέπτονται, σήμερα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας και ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδιος για τις Υποδομές, Νίκος Ταχιάος, με σκοπό τον συντονισμό για την επιτάχυνση της υλοποίησης των έργων αποκατάστασης.

 

Από το Δημαρχείο της Λαμίας ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας δήλωσε:

«Σήμερα είχαμε την ευκαιρία ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών να συζητήσουμε για τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα γεωγραφικά όρια του Δήμου Λαμίας. Καταλήξαμε και συμφωνήσαμε, από κοινού με τον Δήμο Λαμιέων και την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος, να υλοποιηθούν παρεμβάσεις που ξεπερνούν τα 10 εκατ. ευρώ στον Δήμο. Μαζί με τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στον Δήμο Δομοκού, το συνολικό κόστος των έργων υπερβαίνει τα 25 εκατ. ευρώ. Σημαντικές παρεμβάσεις που θα έχουν μονιμότερα χαρακτηριστικά, μεγαλύτερη σταθερότητα και ανθεκτικότητα στον χρόνο. Ειδικά, στη συγκεκριμένη περιοχή, πέρα από τις μικρο-παρεμβάσεις που θα γίνουν σε διάφορα σημεία, υπάρχουν δύο πολύ σημαντικές παρεμβάσεις: Η μία στην ευρύτερη περιοχή της Μεγάλης Βρύσης, που υπέστη και τη μεγαλύτερη ζημιά από τις πρόσφατες καταστροφές, αλλά και μία δεύτερη, πέριξ της Μονής Αγάθωνος. Θεωρώ ότι οι παρεμβάσεις είναι σημαντικές και θα βελτιώσουν πάρα πολύ την καθημερινότητα του πολίτη.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τις υπηρεσίες του Δήμου Λαμιέων, τις υπηρεσίες της Περιφέρειας, γιατί στο μεταξύ γίνονται παρεμβάσεις και από τους δύο. Και προφανώς τις υπηρεσίες και τους συνεργάτες του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, στο πρόσωπο του κ. Ταχιάου, για την εξαιρετική δουλειά που έχει γίνει έγκαιρα, έτσι ώστε να βγουν διαγωνισμοί το καλοκαίρι και στα επόμενα 2 με 3 χρόνια να ολοκληρώσουμε αυτά τα έργα».

 

Νωρίτερα, από το Δημαρχείο του Δομοκού, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε:  

«Είχαμε την ευκαιρία να δούμε πως δρομολογούνται και πως θα υλοποιηθούν το συντομότερο δυνατό τα έργα αποκατάστασης των ζημιών που προέκυψαν από τον ‘‘Daniel’’. Αποκαταστάσεις στο σιδηροδρομικό δίκτυο, σε σχολεία, σε δρόμους και σε γέφυρες.

Η υλοποίηση των παρεμβάσεων για τα σχολεία θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και θα ολοκληρωθεί μέσα στο 2024. Πρόκειται για παρεμβάσεις ύψους 6 εκατ. ευρώ, που αφορούν σε όλες τις σχολικές μονάδες τόσο στο Νέο Μοναστήρι όσο και στον Δομοκό.

Τα σιδηροδρομικά έργα, τα οποία περιλαμβάνουν και τον σιδηροδρομικό σταθμό, αλλά και υποδομές στην ευρύτερη περιοχή μας και τη σύνδεση με τη Θεσσαλία, θα υλοποιηθούν την επόμενη διετία.

Σε ό,τι αφορά τις παρεμβάσεις σε οδικό δίκτυο, αλλά και σε γέφυρες, δρομολογούνται έργα ύψους περίπου 12,5 εκατ. ευρώ.

Εκτός αυτών, ως Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, δρομολογούμε και την υλοποίηση άλλων εμβληματικών έργων στην ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο για τη Στερεά Ελλάδα. Έργα που συνδυάζουν τη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία, όπως είναι το φράγμα του Ενιπέα, ο Σμόκοβος, αλλά και το Μπουγάζι, ένα έργο, το οποίο παρέλαβε το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών τελματωμένο, μετά από πολλά χρόνια και θα προσπαθήσουμε να απεμπλέξουμε το επόμενο χρονικό διάστημα.

Λειτουργούμε με σχέδιο, μεθοδικά και συλλογικά, έτσι ώστε το συντομότερο δυνατό να υλοποιήσουμε έργα με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα, αξιοποιώντας σημαντικούς πόρους τόσο από τον κρατικό προϋπολογισμό όσο και από την Ευρώπη».

 

Με τη σειρά του ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, στον Δομοκό δήλωσε:

«Οι παρεμβάσεις  που σχεδιάζουμε για την Φθιώτιδα  δεν αφορούν μόνο σε έργα για την αποκατάσταση των ζημιών που έχει υποστεί η περιοχή, αλλά θα έχουν ένα οριστικό χαρακτήρα βελτιώνοντας την καθημερινότητα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων.

Για το σκοπό αυτό στη Φθιώτιδα  θα διατεθούν σημαντικοί πόροι, κάτι που θα γίνει σύντομα αντιληπτό από την τοπική κοινωνία, καθώς μετά την υπογραφή των συμβάσεων, η οποία  αναμένεται περί τα μέσα του καλοκαιριού, θα ξεκινήσει η κατασκευή των έργων»

 

Από τον Δήμο Λαμιέων ο Υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος δήλωσε:

«Σήμερα στο Δήμο Λαμιέων όπως και στην Περιφέρεια βρήκαμε εξαιρετικούς συμμάχους και ανθρώπους με πραγματική κατανόηση. Έχει βοηθήσει πάρα πολύ στο να αντιληφθούμε τη σημασία που έχουν αυτές οι παρεμβάσεις για τις τοπικές κοινωνίες. Η παρουσία του Υπουργού Χρήστου Σταϊκούρα βοήθησε ακριβώς στο να τεκμηριώσουμε στους παράγοντες της Αυτοδιοίκησης της Φθιώτιδας, ότι αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ολιστικά χαρακτηριστικά και ότι εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο, το οποίο έχει ως σκοπό όχι μόνο προσωρινές αποκαταστάσεις, αλλά μία γενικότερη επιχείρηση αποκατάστασης της ανθεκτικότητας στην περιοχή, που ούτως ή άλλως έχει δοκιμαστεί περισσότερο από μία φορά από τις πλημμύρες. Εκείνο που μπορούμε να υποσχεθούμε είναι ότι θα κάνουμε το ανθρωπίνως αδύνατον, ουσιαστικά, για να μπορέσουμε στο συντομότερο χρόνο να δούνε οι πολίτες της Φθιώτιδας εργοτάξια στους δρόμους, τα οποία θα αποκαταστήσουν ζημιές που ήρθαν τόσο ξαφνικά στη ζωή τους».

Κατόπιν, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών μετέβη στις πληγείσες περιοχές στην Βόρεια Εύβοια.

 

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών σε σχολεία του Δήμου Δομοκού που επλήγησαν από την κακοκαιρία Daniel:

 

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση στο Δημαρχείο Δομοκού:

 

Δείτε φωτογραφίες από τη συνάντηση στο Δημαρχείο Λαμίας:

 

Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψη του Υπουργού Υποδομών & Μεταφορών και του Υφυπουργού Υποδομών, συνοδευόμενοι από τον Δήμαρχο Λαμιέων, στο υπό κατασκευή κλειστό κολυμβητήριο Λαμίας:

 

Κατεβάστε το σχετικό δελτίο τύπου εδώ:

2024-03-22 ΔΤ – Επίσκεψη Υπουργείου ΥΜΕ σε Λαμία και Δομοκό

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube