Επέτειος Ανατίναξης Γέφυρας Γοργοποτάμου: Εκπρόσωπος της Κυβέρνησης ο Υπουργός Οικονομικών | 28.11.2021

Κυριακή, 28 Νοεμβρίου 2021

 

Δελτίο Τύπου

 

Χαιρετισμός του Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης, στις εκδηλώσεις για τον Πανελλήνιο Εορτασμό της Εθνικής Αντίστασης στον Γοργοπόταμο

 

 

Κυρίες και Κύριοι,

όπως κάθε χρόνο, έτσι και σήμερα, εδώ, στο Γοργοπόταμο, αποτίουμε φόρο τιμής στους Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Αγωνιστές που, στις 25 Νοεμβρίου 1942, ανατίναξαν την σιδηροδρομική γέφυρα του Γοργοποτάμου.

Τιμούμε, ευρύτερα, τους άνδρες και τις γυναίκες που αγωνίστηκαν εκείνα τα χρόνια, με αυταπάρνηση, για την ελευθερία της πατρίδας εναντίον των ναζιστικών και φασιστικών δυνάμεων.

Υποκλινόμαστε στο φρόνημα, στον ηρωισμό, στην αυτοθυσία, στο παράδειγμά τους.

Εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, εκφράζω προς όλους αυτούς, την αναγνώριση, τον σεβασμό, την τιμή και την ευγνωμοσύνη όλων μας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

η ανατίναξη της Γέφυρας του Γοργοποτάμου αποτελεί την κορυφαία πράξη της Ελληνικής Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης, απέναντι στις δυνάμεις του τότε Άξονα.

Αυτή η μεγαλειώδης πράξη είχε αποφασιστική επίδραση στην εξέλιξη και τελικά στην έκβαση του μακροχρόνιου αγώνα των δυνάμεων της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, εναντίον των δυνάμεων του ναζισμού και του φασισμού.

Η παγκόσμιος Ιστορία έχει καταγράψει ότι ο αγώνας των Ελλήνων, με τις πάρα πολλές ανθρώπινες απώλειες και το υψηλό κόστος σε υλικούς πόρους, επηρέασε, σε σημαντικό βαθμό, την εξέλιξη του πολέμου.

Αυτή την αποφασιστική εισφορά των προγόνων μας, εμείς οι Έλληνες, δεν πρέπει να την αφήσουμε να ξεχαστεί, από κανέναν στην Ευρώπη, στη Δύση, στον Κόσμο.

Όπως, δεν πρέπει να σταματήσουμε να διεκδικούμε τα ιστορικά και νόμιμα δικαιώματά μας.

Είναι χρέος μας να καλλιεργήσουμε κουλτούρα μνήμης και διεκδίκησης των δικαίων μας.

 

Κυρίες και Κύριοι,

θέλω, με έμφαση, να τονίσω ότι δεν πρέπει ποτέ να επαναλάβουμε τα λάθη που διαπράχθηκαν μετά τη συντριβή των δυνάμεων του άξονα.

Λάθη, τα οποία οδήγησαν στην καταστροφική εμφύλια σύγκρουση.

Σύγκρουση που αποπροσανατόλισε την πορεία του ελληνικού «σκάφους».

Που δεν επέτρεψε στη χώρα, με εσωτερική ενότητα, συνοχή και κύρος, να καθίσει στο  τραπέζι των νικητών, όπως είχε δικαίωμα, και να διεκδικήσει αυτά που δικαιούταν.

Σήμερα, όλοι μας γνωρίζουμε καλά ότι η αδελφοκτόνος σύγκρουση μάς στέρησε αυτή τη δυνατότητα.

Επί αρκετά χρόνια, λειτούργησε ως βαρίδι, στην οικονομική, κοινωνική και πολιτική πρόοδο.

 

Κυρίες και Κύριοι,

Η ηρωική πατριωτική πράξη, αυτή της ανατίναξης της Γέφυρας του Γοργοποτάμου, «γεφύρωσε» τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των ελληνικών αντιστασιακών δυνάμεων της εποχής.

Γι’ αυτό το λόγο, συνιστά ένα φωτεινό σύμβολο που, αιωνίως, θα δείχνει τι μπορούμε να καταφέρνουμε σε συνθήκες ενότητας, ομοψυχίας και πατριωτισμού.

Πως οι όποιες αντιθέσεις πρέπει να παραμερίζονται, όταν το εθνικό συμφέρον το απαιτεί.

Πως τα πάθη και οι φανατισμοί πρέπει να εγκαταλείπονται, όταν διακυβεύονται η ελευθερία και τα ύψιστα συμφέροντα της πατρίδας.

Αποτελεί, συνεπώς, υποθήκη για το παρόν και το μέλλον, καθώς μεταλαμπαδεύει διαχρονικές αξίες και αρχές, στις παρούσες και τις μελλοντικές γενεές.

Είναι, συνεπώς, ένα κορυφαίο παράδειγμα για το τι μπορούμε να πετύχουμε με εθνική ενότητα, συνεννόηση και συνεργασία.

Μακριά από μισαλλοδοξίες, διχαστικά ιδεολογικά διλήμματα, ακραία πολιτικά πάθη και προκαταλήψεις.

Τι μπορούμε να πετύχουμε όταν παραμερίζουμε τις αντιθέσεις, προσπερνάμε τα μικρά, συγκεντρώνουμε και αξιοποιούμε την εθνική μας ενέργεια στα μεγάλα.

 

Κυρίες και Κύριοι,

εδώ, στο Γοργοπόταμο, η Ενωμένη Εθνική Αντίσταση επέδειξε στάση εθνικής και πατριωτικής ευθύνης και ηρωισμού.

Μας δίδαξε να αγωνιζόμαστε ενωμένοι, για να φέρνουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την πατρίδα και το λαό, ακόμη και υπό τις πιο αντίξοες συνθήκες.

Μας άφησε ισχυρή παρακαταθήκη.

Για όλους μας, η παρακαταθήκη αυτή θα πρέπει να αποτελεί οδηγό και πυξίδα, ιδιαίτερα σε κρίσιμες περιόδους, όπως η τρέχουσα, που διέρχεται η χώρα και ο κόσμος συνολικά.

Σήμερα, η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά σε πολλαπλές προκλήσεις, κυρίως εξωγενείς.

Η υγειονομική, γεωπολιτική, οικονομική και κοινωνική ρευστότητα της περιόδου είναι τέτοιας έκτασης και έντασης, που επιβάλλει κοινωνικές και πολιτικές συγκλίσεις, δημιουργικές συνθέσεις, εθνικό σχέδιο, σκληρή δουλειά.

Που απαιτεί ασφάλεια, οικονομική, κοινωνική και πολιτική σταθερότητα, περιβάλλον δικαίου.

Που επιτάσσει ρεαλισμό, σύνεση, συναίνεση και πατριωτισμό.

Οι – επί σειρά ετών – δύσκολες συνθήκες ζωής και εργασίας για την πλειονότητα των πολιτών, επιβάλλουν σε όλους όσους συμμετέχουμε στη δημόσια ζωή, να ξεχάσουμε τα  κομματικά και προσωπικά παίγνια εξουσίας.

Στην Πατρίδα μας, όλοι πρέπει να καλλιεργήσουμε και να εμπεδώσουμε κουλτούρα προσωπικής ευθύνης, εργατικότητας, πολιτικής συνεννόησης,  κοινωνικής αλληλεγγύης και συνοχής.

Οφείλουμε, όλοι μας, να συνεννοηθούμε και να συνεργασθούμε για να ολοκληρώσουμε την εθνική προσπάθεια εξόδου της πατρίδας μας από τις συνεχείς κρίσεις, με το μικρότερο δυνατό κόστος.

Να φέρουμε την Πατρίδα στη θέση που επιβάλλει η μακραίωνη, διακριτή ιστορία της.

 

Κυρίες και Κύριοι,

μόνο αν λειτουργήσουμε έτσι, θα αποδείξουμε ότι αξιοποιούμε την παρακαταθήκη που μας παρέδωσαν οι Αγωνιστές της Ενωμένης Εθνικής Αντίστασης.

Αγωνιστές, στους οποίους ανήκει τιμή και δόξα για τις θυσίες τους.

 

Σας ευχαριστώ.

 

Δείτε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την εκδήλωση:

 

Κατεβάστε τον Χαιρετισμό του Υπουργού Οικονομικών εδώ:

2021-11-28 ΔΤ_Χαιρετισμός ΥπΟικ_Γοργοπόταμος

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube