Ο Υπουργός Οικονομικών στην επιστημονική εκδήλωση των Σαρακατσαναίων στη Λαμία | 21.4.2023

Παρασκευή, 21 Απριλίου 2023

 

 

Δελτίο Τύπου

 

Χαιρετισμός Υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα στην επιστημονική εκδήλωση, με θέμα «Η Σαρακατσάνικη συμβολή στην πρόληψη, πρώιμη διάγνωση και θεραπεία του καρκίνου».

 

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση να παραβρεθώ και να χαιρετίσω τη σημερινή επιστημονική εκδήλωση.

Συγχαίρω τόσο τον Σύνδεσμο Σαρακατσαναίων Φθιώτιδας, όσο και τους έγκριτους και αναγνωρισμένους επιστήμονες, για την πρωτοβουλία και διοργάνωση της ιατρικής εκδήλωσης.

Θα μου επιτρέψετε να μοιραστώ μαζί σας συγκεκριμένες σκέψεις, επί του αντικειμένου.

  1. Η Κυβέρνηση εισήγαγε το πρώτο μεγάλο Πρόγραμμα «Σπύρος Δοξιάδης», που περιλαμβάνει τρεις πυλώνες (Πρωτογενή & Δευτερογενή Πρόληψη, Αναμόρφωση του Συστήματος Δημόσιας Υγείας) και πάνω από 20 δράσεις, με συνολικό προϋπολογισμό άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ, με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Αναφέρω ενδεικτικά:

Α) Πρόγραμμα Πρόληψης του καρκίνου του μαστού: Δωρεάν μαστογραφία, υπερηχογράφημα και κλινική εξέταση από ιατρό για 1,3 εκατομ. γυναίκες ηλικίας 50-69 ετών.

Β) Πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας για 2,5 εκατομ. γυναίκες ηλικίας 21-65 ετών.

Γ) Πρόγραμμα Πρόληψης καρκίνου παχέος εντέρου για 3,8 εκατομ. άνδρες και γυναίκες, 50-70 ετών.

Ήδη έχει ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά» για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, έχουν διενεργηθεί περί τις 120.000 μαστογραφίες και έχουν εντοπιστεί πάνω από 7.000 γυναίκες με ευρήματα.

Ακολουθεί, το πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, το οποίο αποτελεί μια από τις δύο βασικές δράσεις για να πετύχει η χώρα μας την εξάλειψη του καρκίνου που οφείλεται στον ιό HPV ως το 2030, στόχο που έχει θέσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ενώ στα μέσα Μαΐου αναμένεται να ξεκινήσει και πρόγραμμα προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας για παιδιά ηλικίας 6-12 ετών.

Με τον τρόπο αυτό, επιχειρούμε να θεραπεύσουμε τις στρεβλώσεις τόσων ετών και να προχωρήσουμε επιτέλους μπροστά.

  1. Με τον θεσμό του προσωπικού γιατρού, φιλοδοξούμε να καταστήσουμε διαρκή την πρόληψη ως νοοτροπία και έτσι σταδιακά να δομηθεί ο ιατρικός φάκελος του ασθενή. Έτσι, θα μπορούμε να προλάβουμε και να αντιμετωπίσουμε εγκαίρως τον καρκίνο και άλλες σοβαρές ασθένειες.
  2. Σε φάση ολοκλήρωσης βρίσκεται επίσης και το πρόγραμμα κατ’ οίκον νοσηλείας ογκολογικών ασθενών. Με την αξιοποίηση κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, αναμένεται να δομηθεί οργανωμένο δίκτυο ανακουφιστικής φροντίδας.
  3. Σε ό,τι αφορά την Περιφερειακή Ενότητα Φθιώτιδας, προχωρά – μετά από σχεδιασμό και εντατική εργασία ετών – ένα εμβληματικό έργο για τη Στερεά Ελλάδα, τη Φθιώτιδα, τη Λαμία. Η ανέγερση πτέρυγας Ακτινοθεραπείας και Χημειοθεραπείας στο Γενικό Νοσοκομείο Λαμίας, που αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2025. Ο διαγωνισμός βρίσκεται ήδη «στον αέρα» από τις 31 Μαρτίου. Παράλληλα,  εξοπλίσαμε τα Κέντρα Υγείας με νέο, σύγχρονο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, που υποστηρίζει το έργο των επιστημόνων για εξέταση και διάγνωση ευρημάτων.

Με αυτά τα δεδομένα, κάνουμε, και θα κάνουμε, το καλύτερο δυνατό για να ενισχύσουμε την πρόληψη και την πρώιμη διάγνωση, που συχνά οδηγεί στη θεραπεία του καρκίνου.

Και όπως, ορθά, αναφέρει ο τίτλος της εκδήλωσης, η Σαρακατσάνικη συμβολή στην κοινωνική διάσταση της πρόληψης, είναι κρίσιμη.

Αγαπητέ Πρόεδρε, αν και, όπως γνωρίζετε, είμαι υποκειμενικός απέναντι στους Σαρακατσαναίους, η πρωτοβουλία της αποψινής, άξιας συγχαρητηρίων, διοργάνωσης αποτελεί απόδειξη της συμβολής σας.

Σας ευχαριστώ.

2023-04-21 ΔΤ – Χαιρετισμός – Σαρακατσαναίοι

Share

Εκτύπωση άρθρου Εκτύπωση άρθρου
TwitterInstagramYoutube